NU te costa nimic in plus sa ajuti blogul, cumparand orice prin linkurile de afiliere:
eMAG.ro, Cel.ro, PCGarage.ro, ALTEX.ro,
evoMAG.ro, Citgrup.ro, Interlink.ro, Flanco.ro, Vonino.ro, e-boda.ro, iHunt.ro, Utok.ro, Blackview.ro, G2A.com, Kinguin.net

Carcasa DeLux M198 mATX 293 x 132 x 323 mmPret orientativ: 90 RON
Link magazin: DeLux M198

Din pacate nu sunt foarte multe carcase ieftine pentru placi de baza mATX, desi acest format este cel mai folosit in sisteme. Magazinele PC continua sa instaleze configuratii mATX in carcase mari, ATX, lasand spatiul liber la cele 4 sloturi de jos, unde doar placi de baza ATX au conectori de expansiune. Asta inseamna cam 8-10 cm din inaltimea carcasei irositi.

Carcasa DeLux M198 mATX masoara doar 293 x 132 x 323 mm, adica ocupa cam de 2 ori mai putin spatiu decat o carcasa ATX standard 420 x 180 x 400 mm. Nu este o carcasa perfecta, dar la pretul acesta (<100 RON) este foarte atractiva, mai ales pentru ca incap in ea placa de baza mATX si placi video de inaltime standard (~10.7cm). Da, in aceasta carcasa pot fi instalate chiar 2 placi video pentru a-i folosi in mod Crossfire/SLI.Multi utilizatori care au folosit carcasa se plang de panoul pe care se monteaza unitatea optica si hard discurile. Am asambblat si eu cateva sisteme in acest model de carcasa, deci pot sa confirm aceasta problema ... corectabila. Daca scoti panoul si te uiti bine la design, iti dai seama cum trebuie montate componentele si eventual unde trebuie putin indoit (ex: unitatea optica trebuie instalata cat mai in spate, sa nu ai probleme cu butonul de deschidere, iar hard discul trebuie prins cu 4 suruburi sub unitatea optica).
NOTA: este posibil ca problema afecteaza doar anumite exemplare sau fost deja rezolvata la transporturile mai recente. 

Celalalt punct slab al carcasei este ventilatorul din sursa, care scoate un zgomot destul de mare. Personal am rezolvat zgomotul prin mutarea ventilatorului (slim, 8 x 8 x 1.5 cm) de pe 12V pe 5V. Solutie mai buna ar fi inlocuirea ventilatorului cu unul Silent (ex: NoiseBlocker) care sta sub 18dB chiar la turatie maxima.

Din experienta pot sa spun ca un sistem care cosuma in medie 100-150W (Core 2 Duo/Celeron G/Pentium G/Core i3 + un hard + placa video <100W SAU Core i5/i7 + un hard + placa video on-board/low-end) poate functiona foarte bine in aceasta carcasa cu sursa originala.

Daca se strica sursa, atuncia poate fi inlocuita cu una identica Delux 450W mini la ~50RON sau cu una de foarte buna calitate mATX/SFX cu certificat 80PLUS la un pret de peste 90RON (Spire, Chieftec ...etc.). 

Concluzie:

DeLux M198 este o carcasa unica la aceste dimensiuni si pret. O recomand celor care se pricep un pic la hardware, si nu se sperie de problemele posibile mentionate.
NOTA: recomand vopsirea panoului din fata (de exemplu cu "Car Bumper Spray"), daca nu-ti place cum arata.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu