NU te costa nimic in plus sa ajuti blogul, cumparand orice prin linkurile de afiliere:
eMAG.ro, Cel.ro, PCGarage.ro, ALTEX.ro,
evoMAG.ro, Citgrup.ro, Interlink.ro, Flanco.ro, Vonino.ro, e-boda.ro, iHunt.ro, Utok.ro, Blackview.ro, G2A.com, Kinguin.net

Primul AMD APU adevarat cu GDDR5?


Stim deja aproape toate specificatiile consolei Sony PlayStation 4, care va aparea in curand. Va fi mai mult decat un calculator, dar cel mai important component al sau va fi procesorul imens, facut de AMD in stil APU.
Acest cip practic va fi combinatia unui procesor multi-core cu un procesor grafic de inalta performanta, menaiintalnita pana acum.

Pentru a intelege mai bine diferenta imensa, sa reamintim cele 2 tipuri de proceasoare high end facute de AMD pana acum:CPU AMD FX-8350 = 4 module dual core + controler memorie DDR3-1866


APU AMD A10-5800K = 2 module dual core + controler de memorie DDR3-1866 + 384 procesoare stream (Radeon 7660D)

Primul este un procesor simplu, cu 8 nuclee (un modul contine teoretic doar cam 1.6 nuclee, dar este mai aproape de 2 nuclee decat de Intel HyperThreading) si controler de memorie pe doua canale.
Al doilea cip este un APU (Accelerated Procesing Unit), care include doar 4 nuclee (2 module Piledriver) de procesare, controler de memorie dual channel si procesor grafic AMD Radeon 7660D de performanta respectabila, 1550 puncte 3DMark 11. Desi procesorul grafic integrat foloseste memoria DDR3 al sistemului, acest scor inseamna ca cipul ofera o performanta mai buna decat placile video cu memorie proprie Radeon 6570.

Noul cip fabricat de AMD pentru Sony Playstation 4 are 8 nuclee de procesare, dar si 1152 procesoare stream pentru grafica (1.84 TFLOP/s), avand o performanta similara cu un AMD Radeon 7850. CPU high end + GPU high end - pe scurt.
Cheia pentru a realiza aceasta performanta este in controlerul de memorie, care inca nu stim exact cum va arata si cate canale va avea. Singurul lucru sigur este ca foloseste cipuri GDDR5 (total 8GB) pe mai multe canale de 256biti, la frecvente mari, atingand performanta de 176GB/s.

Acest cip PS4 va intra si pe piata calculatoarelor laptop/desktop/workstation, dar cu specificatii mai sarace. Conform unor surse semi-oficiale "nu vor fi active toate nucleele de procesare si nici toate proceasoarele stream". Din aceasta propozitie putem trage concluzia ca piata PC inca nu este pregatita pentru a trece la folosirea memoriilor GDDR5, astfel nici nu ar avea sens ca AMD sa lanseze cipuri extrem de rapide, dar cu bottleneck sever la controlerul de memorie, folosind doar module DDR3 sau eventual DDR4.

Ramane de vazut ce va reusi concurentul lui Intel. Lansarea oficiala al acestor cipuri APU va fi undeva pe la sfarsitul anului 2013, sau la inceputul anului viitor.

Apropo de Intel ... este foarte aprope lansarea platformei LGA1150 Haswell, care va avea procesor grafic integrat ceva mai puternic, dar incomparabil cu ceea ce pregateste AMD pentru sfarsitul anului. O fuziune intre Intel si nVidia (sau macar un transfer masiv de licente) ar fi un pas logic pentru a concura cu solutiile AMD. Este mai putin probabil ca Intel sa reuseasca singur sa faca niste procesoare de grafica integrate de mare succes.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu