NU te costa nimic in plus sa ajuti blogul, cumparand orice prin linkurile de afiliere:
eMAG.ro, Cel.ro, PCGarage.ro, ALTEX.ro,
evoMAG.ro, Citgrup.ro, Interlink.ro, Flanco.ro, Vonino.ro, e-boda.ro, iHunt.ro, Utok.ro, Blackview.ro, G2A.com, Kinguin.net

Placa de baza Intel DH61AGL bulk cu sursa DC 19V

Link magazin: DH61AGL bulk

Cei care nu au nevoie de mobilitate, dar nu suporta zgomotul si ineficienta unui desktop standard, au o posibilitate sa-si construiasca un mini-desktop cu componente extrem de silentioase si eficiente, folosind aceasta placa de baza de la Intel.
Placa de baza Intel DH61AGL are dimensiuni mini-ITX, insa are un avantaj foarte mare fata de alte placi smilare, si anume grosimea foarte redusa. Memoriile SODIMM, cat si slotul mini PCI-Express (half length) sunt paralele cu placa de baza, deci nu adauga la grosime mai mult de 1cm in niciun caz.

Link magazin: DH61AGL bulk

Cum se vede pe imaginea de mai sus, aceasta placa de baza are foarte putine componente, fiind bazata pe platforma Sandy Bridge/Ivy Bridge. Componentele principale, adica nucleele de procesare, procesorul grafic, controlerul de memorie si caile PCI-Express sunt integrate in procesor, deci pa placa de baza gasim doar controlerul I/O (marcat cu C), care se ocupa de periferice si unitati de stocare.

Neobisnuit pentru o placa de baza desktop, avem si un adaptor de tensiune tip DC/DC instalat pe placa de baza, care foloseste un adaptor extern de 19V DC sa genereze toate tensiunile necesare pentru componentele internet al sistemului, cel mai important fiind mufa de alimentare pentru unitati SATA (marcat cu I), langa porturile SATA (marcate cu H).

Placa de baza Intel DH61AGL bulk are tot feluri de porturi in spate, inclusiv USB 2.0, HDMI si Audio, dar poate fi conectata si direct la un panou LCD prin cablul de date (marcat cu O) si controlerul de backlight (marcat cu R). Mai sunt si alte mufe putin importante pe placa, pentru 2 ventilatoare, porturi USB, panoul din fata ...etc.

Cel mai important lucru de retinut la aceasta placa este ca suporta procesoare cu TDP pana la 65W, adica nu putem instala Core i5 sau i7 versiuni standard, ci doar modele cu sufixul S sau T. Pentru lista completa consultati situl oficial al produsului.


Reiese din poza de mai sus ca aceasta placa de baza a fost proiectata mai ales pentru sisteme All-in-one, dar vazand ventilatoarele zgomotoase, eu nu as recomanda aceasta constructie, ci una cu racire pasiva, intr-o carcasa relativ mica, mini-ITX sau mATX. Astfel putem avea un desktop puternic, chiar si Core i7 (S sau T) cu 16GB memorie si SSD, fara componente zgomotoase.

NOTA: daca placa de baza vine fara sursa de alimentare 220V, atuncia putem folosi orice adaptor universal de laptop cu putere potrivita (minim 80W pentru sistem dual core Celeron/Pentium/Core i3 sau 120W pentru Core i5/i7/XEON).

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu