NU te costa nimic in plus sa ajuti blogul, cumparand orice prin linkurile de afiliere:
eMAG.ro, Cel.ro, PCGarage.ro, ALTEX.ro,
evoMAG.ro, Citgrup.ro, Interlink.ro, Flanco.ro, Vonino.ro, e-boda.ro, iHunt.ro, Utok.ro, Blackview.ro, G2A.com, Kinguin.net

Carcasă Cubitek Mini Center - mini-ITX?


Preț de referință: 60  USD 

Poza de mai sus este importantă pentru a decide ce fel de carcasă este defapt Cubitek Mini Center. Oficial este mini-ITX, dar se vede clar că jos mai este spațiu pentru o placă de bază mai lungă. Suprafața definită de cele 4 șuruburi de prindere al plăcii de bază este de 17 x 17 cm, iar în jos mai sunt cam 4-5 cm, permițând astfel instalarea unor plăci de bază de mărimi până la 18 x 21 cm.

Placa instalată mai sus este una cu 2 sloturi de expansiune, vândută ca mATX, dar are dimensiuni reduse, potrivite pentru mai multe carcase mini-ITX. O asemenea placă de bază costă în jur de 180 Lei, timp ce cea mai ieftină placă mini-ITX costă cel puțin 300 Lei, deci putem câștiga cel puțin 100 Lei plus un slot PCI-Express 1x. În poza de mai sus este o placă de bază puțin nepotrivită, pentru că slotul PCI-Express 1x nu mai are ieșire în spate, dar sunt destule modele la care se pot folosi ambele sloturi, de exemplu:

Placa Asrock H61M-VG3 costă în jur de 175 Lei și are sloturile poziționate perfect. Putem instala o placă PCi-Express 1x fără să deranjăm sistemul de răcire al plăcii video, care de obicei are nevoie de spațiu echivalent cu 2 sloturi. Singura problemă poate apare la plăcile video care au porturi fixe DVI sau VGA pe ambele sloturi (HDMI si DisplayPort nu crează probleme, devin doar inaccesibili).

Dacă placa video arată așa, atunci toate porturile sunt accesibile și nu apare nicio complicație serioasă (eventual bracketul de la porturi trebuie puțin îndoit la al doilea slot, sau poate fi înlocuit pur și simplu cu unul care se potrivește).


Dacă porturile plăcii sunt așezate în două rânduri, atunci nu sunt soluții ușoare pentru a instala placa video respectivă cu placa de bază Asrock H61M-VG3, ceva trebuie tăiat brutal...


Carcasa Cubitek Mini Center este foarte bine gândită. Putem instala plăci video dual slot cu lungime până la 180 mm, sursa ATX poate avea maxim 150 mm lungime, iar înălțimea coolerului de procesor poate fi maxim 80 mm. Pentru procesoare AMD putem cumpăra un cooler Noctua NH-L9a (Noctua NH-L9i pentru Intel), care măsoară doar 37 mm de la suprafața procesorului + ventilator 25 mm = 62 mm:


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu