NU te costa nimic in plus sa ajuti blogul, cumparand orice prin linkurile de afiliere:
eMAG.ro, Cel.ro, PCGarage.ro, ALTEX.ro,
evoMAG.ro, Citgrup.ro, Interlink.ro, Flanco.ro, Vonino.ro, e-boda.ro, iHunt.ro, Utok.ro, Blackview.ro, G2A.com, Kinguin.net

Planurile AMD pentru 2013 si 2014

Intel a fost cel care a lansat primul procesor cu placă video integrată în 2010, dar fiind prima încercare, procesorul grafic ocupa loc lângă nucleele procesorului 32nm, într-un cip 45nm separat (sub același capac metalic). Putem spune că AMD a reușit din prima, când a lansat APU-ul Liano în 2011, deoarece aceste cipuri aveau deja controlerul de memorie, cât și procesorul grafic, integrați în același construcție 32nm.

Au trecut aproape trei ani de atunci, dar AMD încă produce/vinde procesoare pe socket AM3 (care nu au procesor grafic integrat) pe lângă cele pentru socket FM1 și FM2 (care au procesoare grafice integrate, blocate doar la modele Athlon).

Conform celor de la DigiTimes și alte surse credibile, AMD a început deja să livreze calculatoare (desktop și mobile) cu platforma  Kabini:

(Click pentru mărire)
În poză se vede clar principalele specificații al platformei, care includ:
  • controler memorie SINGLE channel
  • procesor grafic Radeon 8400 - 128 shaders 600MHz - Sea Island, DirectX 11.1
  • până la 2MB L2 cache folosit în comun de 2 sau 4 nuclee Jaguar
  • tehnologie de fabricație 28nm, consum de energie 9-25W
Platforma Kabini nu este foarte rapidă, ci doar foarte eficientă. Varianta cu 4 nuclee rulează fără probleme orice aplicație 2D sau 3D, mult mai rapid ca platforma precedentă Brazos (APU C-60 sau E-450). Puteți ghici că această platformă nu este pentru gaming sau workstation, ci pentru multimedia și aplicații de tip Office. Asta nu înseamnă că nu rulează jocuri mai puțin solicitante, dar nu ne putem aștepta la o performanță 3D cu mult peste AMD E-450 sau AMD E1/E2. În curând vor apărea și versiuni mai performante.

Procesoarele Socket AM3+ vor reprezenta cam 30% din vânzările din 2014, iar în 2015 procesoarele din platforma veche AM3+ vor fi înlocuite cu procesoare la fel de tari (cu module Excavator), dar cu procesor grafic integrat. Este greu de spus ce soclu vor folosi noile procesoare, însă un lucru e sigur, schimbarea va aduce eficiență, performantă și tehnologii noi. Mulți analiști spun că socketul AM3+ nu lasă procesoarele Bulldozer și Piledriver să-și folosească potențialul la maxim.

În maxim 1-2 luni vom avea a gamă largă de procesoare Kabini (BGA, adică procesoarele sunt lipite de placa de bază) din care să alegem ceva eficient, sau ceva rapid și eficient bazat pe socket FM2+. 

Abia aștept rezultatele testelor de performanță, deoarece acum este timpul ca AMD să-l bată iarăși pe Intel, altfel va suferi pierderi financiare mari. AMD însă are noroc cu divizia Radeon pentru PC/MAC și APU pentru console (XBOX ONE și PS4), deoarece se poate baza pe câștigurile din aceste industrii, chiar dacă într-o zi va pierde întregul market share din piața procesoarelor PC.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu