NU te costa nimic in plus sa ajuti blogul, cumparand orice prin linkurile de afiliere:
eMAG.ro, Cel.ro, PCGarage.ro, ALTEX.ro,
evoMAG.ro, Citgrup.ro, Interlink.ro, Flanco.ro, Vonino.ro, e-boda.ro, iHunt.ro, Utok.ro, Blackview.ro, G2A.com, Kinguin.net

AMD Kabini cu soclu AM1 pentru desktop?

Anul trecut au aparut multe zvonuri despre planurile Intel de a elimina socketul in viitor din segmentul desktop. Un produs pentru procesoare AMD fotografiat la evenimentul CES 2014 pare sa contracareze o asemenea decizie al companiei Intel, preluand segmentul de piata.


Aceasta placa de baza tinteste sistemele de server si desktop cu consum redus, bazandu-se pe un soclu FS1b (incompatibil cu orice alt soclu), care accepta procesoare APU pana la 25W. Un soclu similar - numit FS1 - a fost lansat cu generatia AMD Liano Mobile, dar generatiile urmatoare au fost lipite de placa de baza, fara soclu.

Primul lucru ce sare in ochi este lipsa chipsetului. Da, generatia de procesor Kabini in afara de nucleele de procesare propriuzise, controlerul de memorie si procesorul grafic mai contine si chipsetul, lasand astfel placa de baza practic fara componente digitale. Placa de baza faciliteaza doar legaturile (care pot fi considerate analogice) intre sloturi, procesor si porturi.

Procesoarele anuntate deja pentru soclul FS1b sunt:
  • AMD A4-5350 1.6GHz Quad Core, Jaguar, 2MB L2, Radeon GCN, 25W TDP
  • AMD A4-3850 1.3GHz Quad Core, Jaguar, 2MB L2, Radeon GCN, 25W TDP
  • AMD E1-2650 1.45GHz Dual Core, Jaguar, 1MB L2, Radeon GCN, 15W TDP
Procesoare bazate pe arhitectura Jaguar au aparut deja in cateva produse, dar nu in soclu, ci lipite de placa de baza, cum e si cazul noilor console PS4 si XBOX ONE.

Analistii spun ca placile de baza si procesoarele Kabini cu socket FS1b (probabil va fi rebrenduit "socket AM1") vor sosi la magazine in a doua parte al anului 2014, sau in cel mai rau caz in prima parte al anului 2015. Vor intra in competitie (cam tarziu) cu platforma similara Intel Bay Trail, care insa nu se bazeaza pe soclu.