NU te costa nimic in plus sa ajuti blogul, cumparand orice prin linkurile de afiliere:
eMAG.ro, Cel.ro, PCGarage.ro, ALTEX.ro,
evoMAG.ro, Citgrup.ro, Interlink.ro, Flanco.ro, Vonino.ro, e-boda.ro, iHunt.ro, Utok.ro, Blackview.ro, G2A.com, Kinguin.net

Seagate, Hitachi sau Western Digital?

Cu totii am fost martori cel putin odata al unui eveniment extrem de neplacut, cand un hard disk cedeaza. Dupa ce am constatat ca nu este problema de soft, ci este defect fizic, probabil ne-am gandit la persoana sau firma care ne-a vandut unitatea si cautam un raspuns la intrebarea: cine a gresit?

BackBlaze este o companie care se ocupa de stocare datelor personale al utilizatorilor in cloud, deci au o gramada de hard diskuri configurate in RAID pentru siguranta. Deobicei au 28.000 hard diskuri pornite (aproximativ 80.000TB = 80 petabytes), din care 12765 Seagate, 12956 Hitachi si 2838 Western Digital.

Urmatorul grafic ilustreaza procentele in care se defecteaza intr-un an hardurile de la cele 3 producatori majori:

Considerand faptul ca performanta si pretul acestor harduri de acelasi capacitate este cam la acelasi nivel, putem trage concluzia ca Hitachi produce pe cele mai bune hard diskuri, WD este doar pe locul 2., iar Seagate este pur si simplu in afara competitiei cu hardurile de 1.5TB si 3TB. Decesul anual de 10% este pur si simplu inacceptabil.


Aici avem o alta interpretare al datelor primite de la BackBlaze, care ne duce la acelasi concluzii.

Cei de la Extremetech.com, care au facut statisticile, recomanda Hitachi GST Deskstar 5K3000 si Hitachi Deskstar 7K3000, deoarece au o rata de deces anual de doar 0.9%. Pe al treilea loc este tot un hard disk de la Hitachi, unul de 4TB numit Hitachi Deskstar 5K4000, care este mai fiabil decat orice model de la Seagate sau WD.

Ce trebuie luat in considerare este faptul ca aceste statistici au fost facute cu hard diskuri simple (ieftine, destinate pentru desktopuri), in functionare non-stop, la temperatura constanta, timp ce in majoritatea calculatoarelor HOME si OFFICE functioneaza doar in jur de 8 ore pe zi, si temperatura variaza semnificativ, grabind imbatranirea diskurilor magnetice.

Deci cine a gresit? In primul rand producatorul, dar si utilizatorul, care nu foloseste hard diskul in conditii optime (adica pornit non-stop si la temperatura constanta de 30-40 grade C).