NU te costa nimic in plus sa ajuti blogul, cumparand orice prin linkurile de afiliere:
eMAG.ro, Cel.ro, PCGarage.ro, ALTEX.ro,
evoMAG.ro, Citgrup.ro, Interlink.ro, Flanco.ro, Vonino.ro, e-boda.ro, iHunt.ro, Utok.ro, Blackview.ro, G2A.com, Kinguin.net

Placa de baza Asrock H81TM-ITX - LGA1150, low profile, sursa DC, LVDS, HDMI, DVI, USB 3.0

 $  Pret de referinta  370 Lei 

 $  Verifica pretul la: 

eMAG - Asrock H81TM-ITX
clickshop Asrock H81TM-ITX
FLANCO Asrock H81TM-ITX
 ALTEX Asrock H81TM-ITX
azerty Asrock H81TM-ITX
SENSODAYSAsrock H81TM-ITX
IT-shirt Asrock H81TM-ITX
mediadot Asrock H81TM-ITX
citgrup Asrock H81TM-ITX

 Specificatii: 
  • mini-ITX low profile
  • LGA1150 Intel Celeron/Pentium/Core i3/Core i5/Corei7/Xeon*, Haswell, max. 65W
  • 2 x SODIMM DDR3-1333/1600MHz (max. 2 x 8GB)
  • Intel HD Graphics*
  • intern: 2 x port SATA, LVDS, SATA power, 1 x USB 3.0
  • extern: 2 x USB 2.0, 2 x USB 3.0, Gigabit LAN, DVI, HDMI, audio in/out
  • slot mini PCI-Express half length pentru Wifi BGN sau Bluetooth
  • slot PCI-Express 4x (tip desktop)
  • necesita sursa AC/DC externa 
*unele procesoare Xeon Haswell nu au procesor grafic integrat, deci in acest caz trebuie sa instalam o placa video pentru a porni sistemul. Vezi lista procesoarelor compatibile.

 Descriere: 

Aceasta placa de baza a fost proiectata pentru sisteme de tip AIO (all in one), adica calculator incorporat in spatele monitorului, si pentru carcasele ultrasubtiri (marimea unui DVD-Player).

Principalul avantaj al acestui produs este marimea, insa nu trebuie neglijata nici faptul ca se alimenteaza dintr-o sursa externa AC/DC (ex: incarcator laptop), care este foarte eficienta si nu produce zgomot.

Limitarea principala al acestei placi de baza este la consumul maxim admis al procesorului, adica 65W. Pe situl producatorului apar toate procesoarele Haswell si Haswell-R (R=Refresh) ca fiind compatibile, insa aici cel mai probabil este vorba de o greseala sau placa de baza reduce consumul cat si performanta procesoarelor cu TDP peste 65W.

Un alt aspect important este legata de prezenta conectorului LVDS (low voltage digital signal), care se conecteaza direct la panoul LCD. Placa de baza are si o mufa de alimentare pentru backlight (doar LED), prin care se poate controla luminozitatea ecranului din sistemul de operare (exact ca la laptopuri).
NOTA: monitoarele desktop cu intrari standard VGA/DVI/HDMI de obicei folosesc un alt tip de conexiune cu panoul LCD, deci nu se pot conecta la aceasta placa de baza prin LVDS, ci doar prin VGA/HDMI/DVI.

La placa de baza Asrock H81TM-ITX se pot conecta 2 unitati de stocare prin SATA, alimentarea fiind realizata de la placa de baza printr-un cablu special cu 2 sau 3 capete SATA-mama. Este indicat sa conectam doar componente de tip laptop cu consum redus, desi pe mufa de alimentare avem 5V cat si 12V, pentru a nu suprasolicita sursa.

In slotul mini-PCIE este clar ca putem instala doar un modul Wi-fi/Bluetooth, marimea fiind limitata la jumatate. Un modem 3G sau unitate SSD ar necesita un slot de marime full length.

Slotul PCI-Express 4x teoretic suporta orice placa de tip desktop, insa alimentarea de energie este limitata la 25W prin slot, deci daca vrem neaparat sa instalam o placa mai serioasa, atuncia trebuie sa conectam cabluri de alimentare suplimentare.
NOTA: viteza slotului este limitata oricum la 4x, deci nu prea are sens sa instalam o placa video puternica sau altceva ce necesita mai mult de 25W energie.
Racirea procesorului se poate realiza cu orice cooler compatibil LGA1150, dar sunt doar cateva modele care se incadreaza in grosimea de 2-3cm. In poza de mai sus puteti vedea coolerul Intel standard, vandut cu carcase slim sau sisteme/barebone AIO.
Cam asa arata o placa de baza mini-ITX montata intr-un sistem de tip AIO, iar coolerul se monteaza pe procesor cu radiatorul in fata ventilatorului.
In aceasta poza putem vedea o carcasa de tip Slim sau Thin, cu o grosime de doar 3-4cm.

Intr-o configuratie standard in carcasa Thin, de exemplu cu procesor Intel Core i7-4770S 65W, unitate de stocare de tip SSD, wi-fi si 2 module de 4GB memorie avem nevoie de o sursa de cel putin 100W. De obicei carcasele cat si sistemele AIO barebone vin cu o asemenea sursa, altfel putem cumpara un incarcator laptop universal in jur de 150-200Lei.

Asambland un calculator cu configuratia mentionata putem atinge o performanta de 9518 puncte passmark si 8819 puncte 3DMark06.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu