NU te costa nimic in plus sa ajuti blogul, cumparand orice prin linkurile de afiliere:
eMAG.ro, Cel.ro, PCGarage.ro, ALTEX.ro,
evoMAG.ro, Citgrup.ro, Interlink.ro, Flanco.ro, Vonino.ro, e-boda.ro, iHunt.ro, Utok.ro, Blackview.ro, G2A.com, Kinguin.net

Procesoare 14nm de la AMD? ar fi deja timpul ...

Intel livreaza deja procesoare fabricate pe tehnologie 14nm, timp ce AMD trebuie sa se multumeasca cu cipuri pe 28nm in categoriile GPU si APU, iar procesoarele AMD FX AM3+ inca se fabrica pe tehnologie 32nm.


Responsabil pentru aceasta situatie nu poate fi o singura companie sau entitate, insa conform jurnalistilor de la TechReport si LinusTech putem blama fabricile TSMC si GlobalFoundries, care nu au investit destul in imbunatatirea tehnologiilor de fabricatie. Astfel este foarte posibil ca AMD va contracta fabrici Samsung, pentru a produce cipuri pe tehnologia 14nm, care a fost folosita deja cu succes pentru a crea cipuri mai simple de tip SOC pentru tablete si telefoane mobile.

Inca nu stim nimic sigur despre acest posibil pas al AMD, dar alte solutii nu prea exista pentru aceasta firma, care cuncureaza cu adversari ca nVidia si Intel.

Din punct de vedere financiar AMD sta detul de prost, desi pierderile au fost reduse semnificativ cu intrarea companiei pe piata consolelor (XBOX ONE cat si Playstation 3 folosesc exclusiv APU-uri AMD). Pe partea cealalta al baricadei Intel lucreaza cu un profit mediu de 65%, vanzarile generand 21 miliarde de dolari cash pentru companie pe anul 2013. Procentul acesta este urias, deci teoretic AMD ar putea profita de aceasta situatie sa faca o saritura mare cu toate platformele (inclusiv GPU) pe tehnologia 14nm, chiar daca la inceput va trebui sa reduca profitul cu mult sub procentul lui Intel, pentru a fi competitiv. Imaginati-va o arhitectura Steamroller micsorat pe 14nm, permitind 12-16 nuclee intr-un singur cip cu TDP de pana la 2 ori mai mic decat TDP-ul actual (125-220W/6-8 nuclee)...

Sa speram ca vom vedea procesoare, GPU-uri si APU-uri noi in curand de la AMD, dar si de la Intel.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu