NU te costa nimic in plus sa ajuti blogul, cumparand orice prin linkurile de afiliere:
eMAG.ro, Cel.ro, PCGarage.ro, ALTEX.ro,
evoMAG.ro, Citgrup.ro, Interlink.ro, Flanco.ro, Vonino.ro, e-boda.ro, iHunt.ro, Utok.ro, Blackview.ro, G2A.com, Kinguin.net

ZBOX MI521 nano XS

In ultimii ani laptopurile si calcultoarele mici au ajuns la un nivel de performanta foarte apropiata de ceea ce ofera un desktop de marime standard. Cu cresterea performantei producatorii s-au straduit sa reduca si marimea acestor minicalculatoare, desi in unele cazuri rezultatul nu se vede.


In aceasta poza vedem minicalculatorul ZBOX MI521 nano XS, montat pe spatele unui monitor de marime medie. Dupa ce ne-am uitat bine la aceasta combinatie, cea mai importanta intrebare este "de ce asa ceva?"

De ce ar monta cineva un minicalculator pe spatele unui monitor gigant, unde este spatiu destul pentru echipamente de 8-10 ori mai mari?

Este foarte greu de raspuns la intrebare. Personal as opta pentru un minicalculator putin mai mare, dar cu sistem de racire mai silentios ... Da, din pacate aceste minicalculatoare fac o galagie comparabila cu cea produsa de laptopuri. 


Daca am depasit partea negativa, sa vedem ce este inauntru si la ce se poate conecta minicalculatorul Zotac.

 Specificatii: 
  • procesor Intel Core i3-4030U Dual Core 1.9GHz, HyperThreading, TDP 15W
  • procesor grafic integrat Intel HD Graphics 4400 (200-1000MHz)
  • 2 sloturi SODIMM DDR3L-1600MHz - unul ocupat de modul 4GB
  • slot mSATA pentru SSD - ocupat de SSD 128GB
  • adaptor Wi-Fi AC, Bluetooth 4.0
  • card reader 3-in-1
  • porturi fata: 2 x USB 2.0, audio in/out
  • porturi spate:  2 x USB 3.0, Gigabit LAN, HDMI, mini-DisplayPort, antena Wi-fi, DC In

Procesorul Intel Core i3-4030U atinge un scor de 2739 in softul Passmark, cam la acelasi nivel ca procesorul desktop Intel Celeron G1820, care insa consuma cam de 3 ori mai multa energie.

Procesorul grafic integrat este capabil sa gestioneze rezolutia 4K pe oricare dintre porturi, insa nu trebuie sa ne asteptam la o performanta impresionanta (scor 3DMark06: 4104), deoarece in cazul procesoarelor "U" doar partea de CPU sau cel de GPU poate functiona la frecventa maxima (sub sarcina maxima). In jocuri de obicei GPU-ul este turat la maxim, iar procesorul sta la frecventa minima sau medie, deci nu se simte limita de 15W. Problemele (intarzierile) apar doar daca rulam mai multe aplicatii sau jocuri solicitante simultan, adica stau sub sarcina maxima CPU-ul cat si GPU-ul.

Cel mai important lucru de retinul la laptopuri, desktopuri si minicalculatoare cu procesor grafic integrat, este sa instalam 2 module de memorie pentru a maximiza performanta procesorului grafic integrat. Daca insa nu rulam jocuri/aplicatii 3D solicitante, atunci este suficient sa instalam un singur modul de memorie, nucleele CPU nu necesita mai mult de 1 x 1600MHz memorie la acest nivel de performanta. Doar calculatoarele de gaming, workstation si server necesita memorii pe 2, 4 sau chiar 8 canale de 1600-3200MHz.

Calculatorul ZBOX MI521 nano XS va sosi in curand in magazinele din tara, insa fara sistem de operare preinstalat. Despre pret nu stim multe, dar va trebui sa fie comparabila cu pretul calculatoarelor similare de la Zotac.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu