NU te costa nimic in plus sa ajuti blogul, cumparand ce vrei prin linkurile de afiliere:
eMAG.ro, Cel.ro, PCGarage.ro, ALTEX.ro,
evoMAG.ro, Citgrup.ro, Interlink.ro, Flanco.ro, Vonino.ro, e-boda.ro, iHunt.ro, Utok.ro, Blackview.ro, G2A.com, Kinguin.net

Rezolutie 4K si Ultra HD posibil cu iGPU?

Dupa ce pretul monitoarelor 4K a coborat pana la 2000 Lei, ar fi util sa vedem cea mai ieftina solutie pentru a-i folosi la rezolutia optima, daca am cheltuit aproape toti banii pe suprafata de desktop necesara muncii noastre.

Pe situl producatorilor inca este o confuzie intre specificatiile porturilor HDMI on-board, care sunt folosite cu procesoarele grafice integrate. Majoritatea siturilor promoveaza portul HDMI ca fiind perfect pentru multimedia 1080p, adica rezolutia de 4 ori mai mica decat 4K/UltraHD, desi este specificata versiunea 1.4, care este capabila de 4k x 2k la 24Hz sau UltraHD la 24/25/30Hz.

Se pare ca AMD ofera cea mai ieftina solutie pentru rezolutia 4K prin platforma AM1, adica procesoarele cele mai eficiente din categoria Desktop/Nettop. Nu putem folosi orice placa de baza in configuratie, deoarece trebuie neaparat sa aiba port HDMI sau DisplayPort pentru afisarea rezolutiei 4K sau Ultra HD. Momentan cea mai ieftina placa de baza cu port HDMI este ASUS AM1M-A, care este foarte minimalista, avand 2 sloturi de memorie DDR3, slot PCI-Express x16 (in mod x4), 2 sloturi PCI-Express x1, 2 porturi SATA3, 2 porturi USB 3.0, VGA, DVI si cam atat.


Aceasta placa de baza accepta procesoare APU AMD Sempron/Athlon low power (max. 25W) cu 2/4 nuclee si procesor grafic integrat AMD Radeon R3. Cel mai ieftin model este AMD Sempron 2650 cu 2 nuclee, insa la doar 15% distanta in pret, putem lua unul Quad Core, adica modelul AMD Sempron 3850, care este cu mult mai capabil - 833 vs. 1684 puncte Passmark.


Asa arata coolerul stock pentru toate 4 modele de procesor Kabini. Personal l-as inlocui cu unul fara ventilator, eliminand astfel zgomotul ventilatorului mic si galagios. Pentru a disipa caldura generata de max 25W este suficient orice cooler CPU/VGA disponibil pe piata, deci singura intrebare este legata de compatibilitate fizica cu placa de baza. Unii utilizatori au reusit sa monteze coolere low profile, concepute pentru sisteme in carcase slim, insa la noi in tara nu se prea gasesc asemenea specialitati.


Coolerul Reeven Vanxie RC-0801 este destul de scump, dar la turatia minima nivelul de zgomot generat sta sub 9dBa, aproape insesizabil. Fiind proiectat pentru procesoare de 65W, cel mai probabil turatia nu va creste nici sub sarcina maxima indelungata.


Varianta Intel este un pic mai scumpa, deoarece placile de baza cu port HDMI sunt cu 50% mai scumpe decat placile AMD socket AM1, timp ce procesorul Intel Celeron G1820 este cam la acelasi pret ca AMD Sempron 3850.


Placa de baza Asrock H81M-HDS cu procesorul Celeron G1820 este mai scumpa ca platforma AMD, dar ofera o performanta mai buna cu 50%, slotul PCI-Express x16 functioneaza la viteza maxima, iar cele doua sloturi de memorie functioneaza in mod dual channel. Teoretic procesorul grafic integrat Intel HD Graphics poate gestiona 3 monitoare simultan, insa este putin probabil ca langa un monitor 4K conectat la HDMI mai putem face ceva solicitant pe inca 2 monitoare Full HD, deoarece nici procesorul si nici procesorul grafic integrat nu au puterea de procesare necesara pentru o suprafata de desktop atat de uriasa.
NOTA: Rezolutia 4K este posibila doar dupa ce instalam cel mai nou driver de la Intel.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu