NU te costa nimic in plus sa ajuti blogul, cumparand orice prin linkurile de afiliere:
eMAG.ro, Cel.ro, PCGarage.ro, ALTEX.ro,
evoMAG.ro, Citgrup.ro, Interlink.ro, Flanco.ro, Vonino.ro, e-boda.ro, iHunt.ro, Utok.ro, Blackview.ro, G2A.com, Kinguin.net

Mini-workstation fara precedent - Asrock X99E-ITX/ac

Inca nu-mi este clar cu ce scop a fost lansata aceasta placa de baza cu chipset X99 si dimensiuni mini-ITX. Accepta procesoarele superputernice LGA2011-V3 cu pana la 18 nuclee, dar in rest nu prea are facilitati de nivelul procesorului.

Cum puteti vedea, o mare parte din placa este ocupata de cel mai mare socket CPU de pe piata si coolerul heatpipe aferent. Ata de inghiesut este socketul pe placa, incat Asrock a decis sa includa in pachetul retail si coolerul, care se potriveste la milimetru, fara sa obstructioneze calea unui slot sau port.


In jurul socketului avem doar doua sloturi de memorie DDR4, un slot miniPCI-Express (ocupat de adaptorul Wifi b/g/n/ac), un slot Ultra M.2 Gen3 x4 32Gbps si slot PCI-Express x16 v3.0 pentru placa video.

Placa are 6 porturi SATA3 - 6Gbps, eSATA in spate si un SATA Express 10Gbps. In spate are 2 porturi USB 3.1, 4 x USB 3.0, 2 x USB 2.0, 2 x Gigabit LAN Intel si inca 2 x USB 3.0 + 2 x USB 2.0 pentru panou fata.

In cutia retail mai primi si o antena Wi-fi destul de simpatica, branduit ASRock, si suportul pentru sistem de racire pe baza de lichid.

 Daca are atatea facilitati, mai lipseste ceva? 

DA, lipsesc 2 lucruri esentiale, daca comparam placa ASRock X99E-ITX/ac cu orice alta placa cu chipset Intel X99:
  • 2 sau 6 sloturi de memorie, pentru a putea folosi controlerul de memorie in mod Quad Channel
  • sloturi PCI-Express suplimentare, pentru a putea folosi pe toate 40 de benzi PCI-Express Gen 3.0, de care dispune majoritatea procesoarelor LGA2011-3
Aceste neajunsuri exclud folosirea placii de baza in configuratii cu 2-4 placi video si cu aplicatii care ar necesita memorie cat mai rapida. Deasemenea aceasta placa de baza mini-ITX nu prea intra in carcase mini-ITX din cauza coolerului, care trebuie sa raceasca procesor cu TDP in jur de 140W, dar nu trebuie neglijata nici nevoia de sursa de alimentare puternica, din cauza procesorului de 140W si pentru ca trebuie adaugat o placa video obligatoriu.
In principiu se poate construi un sistem slim si cu aceasta placa de baza si procesor de 140W, dar pentru asta avem nevoie de o sursa SFX scumpa (~500W) sau sursa de server (si mai scumpa) cu cabluri mufate 24pin ATX si 4+4pin CPU 12V.


Mai usor este sa gasim o carcasa mini-ITX/mATX (ca cea din imagine) in care putem instala lejer o sursa ATX 500W, cooler CPU pe baza de lichid si placa video adecvata pentru ceea ce vrem sa folosim minisistemul.

Placa de baza Asrock X99E-ITX/ac va fi disponibil in curand in magazine, insa deocamdata nu stim exact data si nici pretul.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu