NU te costa nimic in plus sa ajuti blogul, cumparand ce vrei prin linkurile de afiliere:
eMAG.ro, Cel.ro, PCGarage.ro, ALTEX.ro,
evoMAG.ro, Citgrup.ro, Interlink.ro, Flanco.ro, Vonino.ro, e-boda.ro, iHunt.ro, Utok.ro, Blackview.ro, G2A.com, Kinguin.net

AMD Zen - pe hartie arata exceptional

Desi AMD a redus bugetul de cercetare, in 2016 va lansa un produs nou, bazat pe majoritatea tehnologiilor vazute deja la AMD, dar si pe tehnolgii inspirate din cele folosite de Intel.
Noua arhitectura Zen va putea avea maxim 16 nuclee x86 in grupuri de 4, intalnit deja in procesoarele facute pentru XBOX ONE si PS4, insa fiecare nucleu va putea rula 2 thread-uri, folosind o tehnologie similara cu Intel HyperThreading. Astfel cel mai mare procesor o sa apara in sistemul de operare avand 32 nuclee virtuale.


Fiecare nucleu are 512KB L2 cache (Intel Haswell are doar 256KB) si fiecare grup (cluster) de 4 nuclee folosesc in comun 8MB L3 cache.

Procesorul are la dispozitie 64 benzi de interconectare PCI-Express generatia 3, din care 2 pot fi alocate pentru porturi SATA Express si 14 pentru porturi simple SATA 3. Astfel raman 48 benzi pentru sloturile PCI-Express, ceea ce poate insemna configuratii grafice de x16 + x16 + x16 SLI/Crossfire in viitor.

DA, in/pe acest nou procesor vom gasi si pana la 16GB memorie HBM (512GB/s), folosit cel mai probabil de procesorul grafic, care va fi bazat pe arhitectura de generatie urmatoare numita Greenland.


Controlerul de memorie DDR4 Quad Channel va suporta pana la 256GB pe fiecare canal la frecvente de pana la 3200MHz. Aici trebuie mentionat ca primele procesoare ieftine probabil vor suporta si memorie DDR3, deoarece tehnic nu vor avea nevoie de viteze DDR4, ci de solutia cea mai ieftina.

In afara de tehnologiile mentionate mai sus, aceasta noua arhitectura va avea si un BUS de interconectare extrem de rapid, care va fi folosit intre procesoare in sisteme profesionale multi-socket (cu mai multe procesoare pe o singura placa de baza) si/sau multi-dye (mai multe cipuri in acelasi soclu, intalnit la primele procesoare intel Core 2 Quad).

Intel Core 2 Quad
Inca nu avem informatii exacte legate de lansarea diferitelor platforme Zen si nici despre pret, insa ne putem astepta la indicatori pret/performanta mai bune decat oferta Intel.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu