NU te costa nimic in plus sa ajuti blogul, cumparand ce vrei prin linkurile de afiliere:
eMAG.ro, Cel.ro, PCGarage.ro, ALTEX.ro,
evoMAG.ro, Citgrup.ro, Interlink.ro, Flanco.ro, Vonino.ro, e-boda.ro, iHunt.ro, Utok.ro, Blackview.ro, G2A.com, Kinguin.net

AMD 2016 Roadmap - UPDATE1

UPDATE1: conform surselor oficiale, AMD va lansa si o platforma pentru entuziasti, cu soclu AM4 si memorie DDR4. Aceste procesoare vor avea pana la 16 nuclee / 32 thread-uri. Un alt aspect important este performanta/clock al nucleelor, care va creste cu 40% fata de arhitectura Excavator.

In sfarsit avem ceva (mai) concret despre arhitectura AMD ZEN:


Conform slide-ului obtinut de jurnalisti, arhitectura AMD Zen va sosi in 2016 sub forma unor procesoare de tip APU in socket FM3, cat si sub forma de succesori AMD FX, tot in socket FM3, fabricati pe tehnologie 14nm.

Desi primele informatii despre arhitectura AMD Zen aratau procesore cu pana la 16 nuclee, se pare in 2016 vom avea doar modele cu pana la 8 nuclee fara procesor grafic integrat, si modele cu pana la 4 nuclee langa procesor grafic integrat. Va fi interesant de aflat politica producatorului de a activa tehnologia SMT (simultaneous multithreading) la diferite modele de procesor, si cum va influenta performanta. Sa speram ca nu vor fi zgarciti ca Intel cu HyperThreading-ul, lasand procesoarele Celeron, Pentium si Core i5 fara HyperThreading, afectand drastic performanta si eficienta procesoarelor.


Astfel in 2016 vom avea platformele Intel SkyLake si AMD Summit Ridge/Bristol Ridge, ambele bazate pe tehnologie de productie de 14nm, cu pana la 8 thread-uri pe partea Intel si pana la 16 thread-uri la AMD.

AMD FX socket AM3+ va disparea de pe piata destul de repede, deoarece a produs mari pagube firmei AMD, costurile de productie 32nm si de comercializare fiind mai mari decat pretul platit de utilizatorii finali. Noile procesoare Summit Ridge AMD FX pe socket FM3 vor concura cu procesoarele LGA1150 Broadwell, LGA1151 Skylake cat si cu procesoarele hexa core/octa core LGA2011-V3, deci ne putem astepta la performante si preturi comparabile, cu mult mai mari decat pretul si performanta procesoarelor AMD de top din familia actuala FX-9000 220W TDP.

Arhitectura AMD Zen este probabil ultima sansa al AMD pentru a recuceri piata pierduta. Teoretic AMD ar trebui sa fie in avantaj, deoarece se focuseaza asupra unui singur socket (timp ce Intel se va ocupa de trei: LGA1150, LGA1151 si LGA2011-V3) si a sarit peste o generatie intreaga al tehnologiei de fabricatie, de la 28nm direct la 14nm. Un alt aspect important este aparitia cache-ului L3 in arhitectura Zen, dupa multi ani de numai L2 in APU-uri. In afara de cache L3, unele procesoare AMD APU vor avea si HBM integrat, adica memorie supraetajata de inalta performanta 512GB/s pana la 16GB/procesor.


Daca analizam datele despre nucleele Zen din primul slide, atunci ne dam seama ca vor fi procesoare cu un singur nucleu, dublat doar de tehnologia SMT. Aceste modele cel mai probabil vor apartine doar platformei Basilisk, adica APU-uri low power, lipite de placa de baza.

Procesoare si APU-uri cu 2 nuclee vom gasi pe platforma Basilisk, dar si in soclu FM3 Summit Ridge/Bristor Ridge. Daca AMD va urma filosofia Intel, atunci unele modele dual core vor avea SMT, altele nu, alcatuind un grup, care va concura cu procesoarele Intel Celeron, Pentium si Core i3.

Modele Quad Core vom gasi doar in soclu FM3, cu si fara procesor grafic integrat. Aceste procesoare vor fi probabil cele mai populare, deoarece vor concura cu procesoarele Intel Core i5, batandu-le cel putin la capitolul grafica integrata. Ruland 8 thread-uri, multumit tehnologiei SMT, aceste modele Quad Core vor putea fi mai rapide decat procesoarele Core i5 Skylake.

Logica dicteaza ca procesoarele AMD Octa Core (8nuclee/8thread-uri si/sau 8 nuclee/16thread-uri) vor concura cu procesoare Intel Core i7 Skylake, sau chiar cu platforma superioara Intel LGA2011-V3. Deasemenea putem presupune ca vor fi si procesoare AMD hexa core (6C/6T si/sau 6C/12T) fara GPU integrat, bazandu-ne pe faptul ca arhitectura AMD Zen poate avea 1, 2 sau 4 nuclee intr-un grup (cluster). Teoretic ar putea avea chiar 3 nuclee intr-un cluster, insa deocamdata nu exista nicio informatie in acest sens, si nici platformele anterioare nu au avut asemenea structuri de 3, ci doar de 3 x 2 (AMD FX-6300), care inseamna 3 module Piledriver.


Gama de procesoare AMD APU socket FM3 cel mai probabil va fi foarte larga, deoarece partea de procesor grafic integrat va putea avea multe combinatii, in functie de numarul procesoarelor paralele (stream) si memoria HBM integrata intre ZERO si 16GB. In functie de acesti factori - si pretul va varia semnificativ.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu