NU te costa nimic in plus sa ajuti blogul, cumparand orice prin linkurile de afiliere:
eMAG.ro, Cel.ro, PCGarage.ro, ALTEX.ro,
evoMAG.ro, Citgrup.ro, Interlink.ro, Flanco.ro, Vonino.ro, e-boda.ro, iHunt.ro, Utok.ro, Blackview.ro, G2A.com, Kinguin.net

Cooler CPU silent - practic gratis!

Am detaliat intr-o postare recenta ce am facut cu procesorul meu Intel Celeron G1820 22nm Haswell. Pe scurt: am indepartat capacul, am schimbat pasta termica de proasta calitate, am re-lipit capacul ...etc., insa azi vreau sa vorbesc despre ventilatorul de pe coolerul CPU.

Primul meu reflex de fiecare data cand mi-am cumparat un procesor nou a fost sa arunc ventilatorul stock, si sa montez pe radiatorul stock un ventilator de carcasa, silentios, cu turatie redusa (conectat la doar 5V sau 7V). Pana acum a fost ceva 100% justificat, procesoarele vechi au avut niste ventilatoare oribile, insa la generatia Haswell am observat ca ventilatorul nu este deloc zgomotos daca-l tin in mana... si m-am gandit un pic cum pot sa-l montez fara sa transmita vibratiile la radiator si mai departe la carcasa...


BENZI ELASTICE!!!

Avand un cooler Cooler Master TX2 cu ventilator defect, mi-a venit ideea sa-l montez in sistem cu suportul pentru ventilator in pozitie orizontala, putand astfel sa montez ventilatorul Intel Stock cu 4 benzi elastice, cu posibilitate de deplasare cel putin 1-2mm in orice directie, permitandu-i sa vibreze independent de radiator si carcasa PC.


Am rupt/taiat/slefuit partile nedorite al plasticului, pentru a obtine un cerc perfect. Acest cerc este destul de departe de palele ventilatorului, deci este perfect pentru a-l prinde cu benzi elastice.

Click pentru marire
In poza aceasta am incercat sa demonstrez cum se poate prinde ventilatorul Intel stock de partea externa (fara motor si pale) al unui ventilator standard 8cm (7.5cm distanta intre gaurile de montaj). In functie tipul radiatorului, benzile elastice pot fi aplicate in diferite moduri ...

Ventilatorul Intel Stock are functie de PWM (modulator de turatie), deci am putut testa setarile la diferite RPM-uri. Ventilatorul a devenit extrem de silentios, cu exceptia turatiilor in jur de 500RPM, unde din pacate rezoneaza cu structura coolerului Cooler Master TX2, si se aude un zgomot in jur de 55Hz. (Fiecare tip de radiator poate avea alte turatii problematice). Intre 600 si 1400RPM ventilatorul este foarte silentios, dar si pana la 2200RPM este cu mult mai suportabil, decat fara suspensie.

Rezultatul final cu procesorul Celeron G1820@0.8V + Cooler Master TX2 este de maxim 42 grade la 1100RPM (temperatura in camera este 23C).

NOTA: cu acelasi metoda se pot monta ventilatoare pentru carcasa - in carcasa, in pozitie verticala. In functie de greutatea ventilatorului, trebuie schimbat putin traseul benzilor, pentru a compensa greutatea (irelevanta doar in pozitie orizontala).

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu