NU te costa nimic in plus sa ajuti blogul, cumparand ce vrei prin linkurile de afiliere:
eMAG.ro, Cel.ro, PCGarage.ro, ALTEX.ro,
evoMAG.ro, Citgrup.ro, Interlink.ro, Flanco.ro, Vonino.ro, e-boda.ro, iHunt.ro, Utok.ro, Blackview.ro, G2A.com, Kinguin.net

Geforce GTX 980Ti vs. Radeon R9 390X HBM

AMD si nVidia au dezvaluit informatii aproape simultan despre placile video cele mai asteptate, adica AMD Radeon R9 390X cu memorie HBM si nVidia Geforce GTX 980Ti cu o structura similara cu TITAN X, dar la pret mai mic.

Saptamana trecuta au aparut fotografii in acelasi zi cu ambele placi video, aparent ajunse deja in mainile specialistilor pentru testare si evaluare:Placa video Geforce GTX 980Ti, de la nVidia, va fi un TITAN X mai uituc, adica va avea doar 6GB memorie in loc de 12GB si va avea cu aproximativ 10% mai putina putere de procesare decat TITAN X. Placa video nVidia va avea cel mai probabil structura identica sau aproape identica cu GTX 970/980 si categoria TITAN.


Placa AMD ne va surprinde, daca in pozele publicate neoficial este chiar produsul final. Baietii de la AwesomeHardware au subliniat un aspect interesant al tehnologiei HBM, cu care va fi dotata placa AMD: procesorul grafic si cipurile de memorie vor ocupa o suprafata putin mai mare decat procesoarele grafice precedente. Astfel coolerul placii (liquid cooling?) nu va trebui sa acopere o suprafata mare, unde se intind toate cipurile de memorie.


Pe scurt, cipurile de memorie GDDR5 trebuie montate un pic mai departe de GPU, si deobicei pe ambele laturi, pentru a obtine 8GB, 12GB sau 16GB memorie totala. Deasemenea viteza cipurilor trebuie sa fie foarte ridicata, max. 1750MHz,  deoarece latimea busului este de doar 32bit.

Cipurile supraetajate HBM opereaza la frecvente reduse, doar 500MHz vs. 1750MHz, iar latimea busului este de 1024bit. Astfel prima generatie de memorie HBM va atinge viteze de transfer de 100GB/s vs. 28GB/s la GDDR5.


Cel mai probabil asa va arata primul (sau singurul) model AMD Radeon R9 390X. Lungimea placii va fi redusa, insa va ocupa totusi 2 sloturi, iar racirea stabilizatorilor este probabil in sarcina unui ventilator mic si/sau lent (daca nu au reusit sa faca radiatorul racit de lichid sa acopere tot).

Cu toate ca placa AMD Radeon R9 390X va avea doar 4GB memorie HBM, in cele mai multe jocuri va fi mai rapida decat nVidia Geforce GTX 980Ti sau chiar TITAN X, dupa parerea mea. Marea intrebare ramane rezolutia 4K, pentru care memoria de 4GB cel mai probabil va fi insuficienta, desi majoritatea jocurilor nu poate folosi mai mult de 2.5-3GB.

TechPowerUp.com
Testerii de la TechPowerup au testat cateva jocuri populare pe nVidia TITAN X cu 12GB GDDR5, si au constatat ca nu prea trec de 4GB cu toate setarile la maxim in rezolutie 4K. Astfel putem constata ca AMD va implementa cantitatea optima de memeorie, pentru a vinde cat mai multe placi la pret rezonabil, reducand pierderile imense al companiei.

nVidia Geforce GTX 980Ti cu 6GB memorie cel mai probabil va fi mai scumpa decat placa AMD, deci va fi o batalie interesant de urmarit. Mai trebuie sa astemptam doar cateva saptamani sau luni pentru aceste doua produse concurente.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu