NU te costa nimic in plus sa ajuti blogul, cumparand ce vrei prin linkurile de afiliere:
eMAG.ro, Cel.ro, PCGarage.ro, ALTEX.ro,
evoMAG.ro, Citgrup.ro, Interlink.ro, Flanco.ro, Vonino.ro, e-boda.ro, iHunt.ro, Utok.ro, Blackview.ro, G2A.com, Kinguin.net

Noi detalii despre Intel Skylake

Conform sitului Benchlife.info platforma Intel Skylake va fi lansata in doar cateva luni, in primul val cu 10 modele de procesor desktop. 


Toate procesoarele vor fi compatibile numai cu socketul nou LGA1151, iar procesoarele vor fi grupate in 3 categorii: 95W (multiplicator deblocat), 65W mainstream si 35W low power.

Comparat cu generatiile precedente, adica Sandy Bridge, Ivy Bridge si Haswell putem constata ca categoria de mijloc s-a desprins recent, cu procesoarele Haswell numite Devils Canyon, care au TDP de 88W, fata de restul procesoarelor quad core cu 84W TDP. Astfel consumul de energie al procesoarelor quad core a evoluat de la 95W (Sandy Bridge) la 77W Ivy Bridge, la 84W Haswell iar acum la 65W Skylake (aparent si Broadwell sta la 65W).

Daca credem specificatiile din tabelul de mai sus, atunci putem constata o diferenta majora intre procesoarele Core i5 si i7: memoria cache este limitat la 6MB Core i5 si la 8MB Core i7. Aceasta diferenta in cache poate limita consumul de energie al modelelor Core i5 Quad Core (fara HT) si cu siguranta cantitatea de 8MB cache va imbunatati functionarea procesoarelor Core i7 cu HyperThreading.

Aparent toate procesorele Skylake (din primul val) vor suporta DDR4 cat si DDR3, insa din pacate nu este vorba despre memorii DDR3 din vechiul sistem, ci despre memorii DDR3L, folosite mai ales in laptopuri (L = low power). Ramane de vazut daca intradevar placile de baza vor veni cu sloturi SODIMM (de tip laptop) sau o sa apara module DDR3L de marime normala desktop, numita DIMM.


Din punct ve vedere al energiei folosite, voltajul va fi acelasi (1.2V in loc de 1.5V non-L) in toate 3 cazuri: DDR4, DDR3L SODIMM si DDR3L DIMM. Astfel cel mai probabil si in Watti vor avea aproximativ acelasi cifre pentru toate 3 standarde.

Viteza memoriilor va conta cel mai mult la procesoarele cu multiplicator deblocat, adica Core i5-6600K si Core i7-6700K. La restul procesoarelor eventual viteza procesorului grafic integrat va fi afectat un pic, daca folosim DDR3-1600 in loc de DDR4-2133.

Conform sitului PCFRM.com au aparut niste benchmarkuri cu cel mai rapid procesor, aratand faptul ca performanta noului model, Core i7-6700K, va fi intre Core i7-4790K si Core i7-5820K. Cu toate ca nu se poate dovedi veridicitatea cifrelor, trebuie spus ca cel putin din punct de vedere logic stau in picioare, nimeni nu se astapta de la platforma Skylake sa aduca o performanta mai mare de 10% in plus fata de Haswell.


Platforma va fi lansata in a doua parte al anului 2015, insa cel putin o placa de baza Asrock a fost dezvaluita deja. Asrock IMB-190 este o placa de baza industriala cu alimentare 12V, 2 sloturi de memorie SODIMM-DDR3L, slot mini-PCIe, slot mSATA, slot PCI-Express x4 si conector LVDS 24bit (pentru conexiune directa la panou LCD).

In spate are porturi USB, audio, insa cel mai interesant este prezenta porturilor HDMI, 3 la numar, care pot fi folosite simultan cu monitoare pana la 4K.

Despre procesoarele suportate stim doar ca includ modele Celeron si Core i3/i5/i7 (au renuntat la brandul Pentium?).

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu