NU te costa nimic in plus sa ajuti blogul, cumparand ce vrei prin linkurile de afiliere:
eMAG.ro, Cel.ro, PCGarage.ro, ALTEX.ro,
evoMAG.ro, Citgrup.ro, Interlink.ro, Flanco.ro, Vonino.ro, e-boda.ro, iHunt.ro, Utok.ro, Blackview.ro, G2A.com, Kinguin.net

Intel Skylake Core i3/i5/i7 si Pentium

Deocamdata sunt disponibile 4 procesoare desktop scumpe: 2 Broadwell si 2 Skylake (Core i5-7650C, Core i7-5775C si Core i5-6600K, Core i7-6700K), insa azi am aflat (aproape) tot despre procesoarele mai ieftine, care vor sosi in curand si vor avea preturi mai prietenoase.
Utilizatorii simpli cel mai probabil isi vor alege un procesor din aceasta lista, care nu include procesoarele de overclocking si procesoarele foarte eficiente, ambele categorii fiind mai scumpe decat categoria S.

Putem constata 2 schimbari majore fata de platforma Haswell:
  1. procesorul grafic integrat a fost imbunatatit semnificativ
  2. consumul de energie a scazut cu 19W la modele Core i5/i7 si cu 7W la modelele Pentium/Core i3
A 3.-a schimbare semnificativa nu reiese din tabel (si nici Intel nu prea vorbeste despre ea, deaorece este destul de jenanta), dar se regaseste in documentatiile publice: regulator de tensiune a fost scos din procesor.

La generatia Haswell au avut idea cei de la Intel sa muta regulatorul de tensiune (numit FIVR) de pe placa de baza in procesor. Rezultatul a fost un dezastru, adica a avut mai multe consecinte negative decat pozitive. In primul rand consumul procesorului a crescut artificial de la 77W (Ivy Bridge fara regulator) la 84/88W Haswell (cu regulator integrat), deoarece o parte din pierderile de energie al placii de baza (Ivy Bridge) s-au mutat in procesor (Haswell). Pierderile de energie inseamna si mai multa caldura generata, deci regulatorul de tensiune a fost unul dintre cauzele supraincalzirii al procesoarelor Haswell. >>> In concluzie: scoaterea regulatorului de tensiune din generatia Skylake nu poate fi considerat o imbunatatire propriuzisa, ci mai degraba o greseala corectata.

Procesorul grafic integrat Intel HD Graphics 530/510 dispune de 24 Unitati de Executie, insa nu are memorie integrata (numita si L4 cache) de 64/128MB, specific procesoarelor grafice Iris Pro din generatia Broadwell, cat si Haswell (procesoarele R), deci foloseste doar memoria de sistem.

Rezolutia 4K este suportata si de cel mai ieftin procesor Pentium, prin portul eDP/DP la 60Hz si prin HDMI 1.4 la doar 24Hz. Rezolutia maxima WiDi este de 1080p (Full HD) iar suportul pentru portul analogic VGA a fost eliminat. Monitoarele cu intrare DVI inca sunt suportate prin cabluri/adaptori DVI<->HDMI.

Cantitatea de memorie de sistem a fost crescut la 64GB, care poate fi DDR4-2133/1866 sau DDR3L-1600/1333 in functie de placa de baza. Aici trebuie mentionat ca probabil si memoriile DDR3 vor fi suportate, daca producatorul placii de baza adauga aceasta optiune in BIOS (cum este si la platforma Broadwell).

Coolerul stock (cu care vine procesorul) ramane nesatisfacator, exact ca la generatiile precedente, deoarece toate procesoarele (inclusiv Core i7) vor primi acelasi cooler de max. 65W (numit PCG 2015C). Este de asteptat ca vor fi probleme de supraincalzire la procesoarele Core i5 si Core i7 (in carcase mai putin ventilate), timp ce la Pentium si Core i3 ramane doar zgomotul. >>> In concluzie: este indicat sa folosim coolere vandute separat la cel putin 40 Lei (ex: Segotep Frozen Tower T2/T2+)
In acest tabel putem vedea procesoarele mai eficiente, care in principiu au acelasi preturi ca modelele standard, insa sunt limitate la frecvente mai joase si la doar 35W consum. Este greu de spus daca am putea (sau nu) folosi procesoarele non-eficiente cu setarile modelelor eficiente, obtinand acelasi rezultate. Dupa parerea mea la procesoarele Core i3 si Pentium/Celeron avem toate sansele sa putem scadea tensiunea, deci consumul la 35-40W, fara scaderea performantei, insa la modele Core i5/i7 este foarte putin probabil.

Personal folosesc un Celeron G1820 (Haswell) la frecventa standard, dar cu voltajul redus de la 1.07V la 0.8V. Estimez (nu am masurat) ca de la 54W (valoare oficiala) am ajuns la 35W, iar ce stiu sigur este ca temperaturile au scazut cu 12 grade C (utilizand acelasi cooler la acelasi turatie).

OK, deci vom avea niste procesoare foarte atractive, mai ales variantele Pentium si Core i3, care ne vor permite sa gustam din rezolutia 4K, insa mai lipseste ceva: PLACA DE BAZA IEFTINA.
In acest moment cea mai ieftina placa de baza LGA1151 Skylake costa cel putin 500Lei, prea mult pentru sisteme bazate pe procesoare Pentium (cca. 250Lei) sau Core i3 (cca. 550Lei). Un utilizator care vrea doar sa editeze poze sau sa lucreze cu multe date afisate simultan pe un ecran 4K, va cumpara un procesor Pentium/Core i3 + 8GB memorie + SSD, si nu va avea nevoie de facilitatile unei placi de baza de 500Lei+, cum ar fi cele 2 sloturi PCI-Express x16, PCI tip vechi, slot M.2., 4 sloturi memorie, USB 3.0 frontal ...etc.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu