NU te costa nimic in plus sa ajuti blogul, cumparand ce vrei prin linkurile de afiliere:
eMAG.ro, Cel.ro, PCGarage.ro, ALTEX.ro,
evoMAG.ro, Citgrup.ro, Interlink.ro, Flanco.ro, Vonino.ro, e-boda.ro, iHunt.ro, Utok.ro, Blackview.ro, G2A.com, Kinguin.net

MSI CUBI - mini PC Broadwell

Langa mini PC-ul Intel NUC, au aparut foarte multe calculatoare mici, cu aproape acelasi dimensiuni si specificatii. Unul dintre aceste calculatoare este MSI CUBI, care a fost lansat recent cu platforma Broadwell-U, adica cu (da, cacu) procesor Celeron 3205U, Pentium 3805U, Core i3-5005U sau Core i5-5200U, toate fabricate pe tehnologie 14nm. 


Puctul forte al acestul minicalculator este eficienta si poate economisirea spatiului pe birou, desi in aproape toate situatiile este destul loc in spatele monitorului, pentru inca minim 4 asemenea minicalculatore.

Procesoarele Broadwell-U au la dispozitie 15W energie, inclusiv pentru procesorul grafic integrat, iar restul energiei (pana la 65W, furnizat de adaptorul extern) este folosit de restul componentelor si de periferice. Inauntru gasim un adaptor Wi-fi + Bluetooth (max. 5W), slot mSATA (max 5W) si un bay pentru hard disk 2.5" (max .5W, numai in varianta mai inalta). Perifericele au la dispozitie 5V 900mA prin fiecare port, totalul fiind de 4 x 4.5W ... 18W.

Procesorul grafic integrat Intel HD Graphics (5500) este destul de puternic pentru aplicatii, chiar si in rezolutie 4K@60Hz prin DisplayPort sau 4K@30Hz prin HDMI. Poate rula chiar si cateva jocuri 3D (ex: World of Warcraft, Counter Strike: GO), iar decodarea clipurilor video 4K se face pe baza de hardware, lasand procesorul sa se ocupe de treburi mai importante.

Personal as folosi acest minicalculator doar cu unitate SSD in slotul mSATA, pentru a creste productivitatea si a minimiza zgomotul. Da, acest minicalculator face zgomot de maxim 20dB, care este mai mic decat cel generat de majoritatea laptopurilor, insa eu sunt nemultumit de acest indicator, deoarece un procesor de 15W poate fi racit pasiv (fara ventilator), daca proiectezi coolerul si carcasa mai bine.
Coolerul - cu toate ca se bazeaza pe ventilator - este foarte bine construit, si foloseste unul dintre cele mai subtiri heat pipe-uri instalat vreodata intr-un calculator (daca excludem telefoanele smart de top, care folosesc heat pipe-uri cu dimensiuni mult mai impresionante).

O solutie 100% silentioasa ar fi una din trecut, folosit ultima data pe scara larga la procesoarele Pentium II/III, care au avut un TDP chiar mai ridicat, peste 20W.
Daca panoul de sus sau de jos al carcasei ar fi radiator, ar raci fara probleme orice procesor din familia U (Broadwell, Haswell, Skylake...etc.), fara sa strice reputatia minicalculatorului.

Minicalculatorul MSI Cubi va fi disponibil in curand, cel mai probabil la preturi mai bune decat NUC-ul echivalent, facut de Intel.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu