NU te costa nimic in plus sa ajuti blogul, cumparand ce vrei prin linkurile de afiliere:
eMAG.ro, Cel.ro, PCGarage.ro, ALTEX.ro,
evoMAG.ro, Citgrup.ro, Interlink.ro, Flanco.ro, Vonino.ro, e-boda.ro, iHunt.ro, Utok.ro, Blackview.ro, G2A.com, Kinguin.net

Racire cu apa - AIO vs. DIY - partea 1.

Fanii sistemelor de racire cu apa pentru calculatoare s-au obisnuit in ultimii ani cu sistemele AIO, care vin gata asamblate, si cu sistemele usor de asamblat, la care trebuie doar sa tai tevile la lungime dorita, sa asamblezi sistemul (toolless = fara unelte) si sa-l umpli cu lichid.


Aceste doua tipuri de sistem de racire PC costa minim 250Lei si ating cam acelasi performanta de racire.
Avand aceste produse disponibile la preturi rezonabile, aproape nimeni nu se mai gandeste sa-si fabrice singur un component sau altul - unul dintre exceptii fiind Linus Sebastian, de la Linus Media Group, care a lansat recent o provocare legata de aceasta tema. El si Luke (colegi la LMG) au concurat la realizarea unui sistem de racire cat mai mai ieftin si eficient (buget total $500 pentru PC si racire), teoretic fara componente prefabricate sau ajutor extern.


Merita vazut clipul, cat si celelalte productii LMG pe canalele LinusTechTips, TechQuickie si ChannelSuperFun.
Daca ai urmarit Scrapyard Wars 2 pana la capat, ai vazut ce radiator a fabricat Linus cu ajutorul unui vecin.
Pe partea stanga poti vedea blocul de apa, care se monteaza direct pe procesor, cu capacul din cupru, care are cele 2 gauri pentru intrare apa rece - iesire apa calda. Pe poza din dreapta am desenat calea si directia apei, in cele 7 canale.
Cooler Master (si majoritatea producatorilor) foloseste acelasi concept, dar cu un design mai optimizat, utilizand microcanale pentru a maximiza suprafata de contact, adica transferul de caldura intre apa si blocul metalic, insa diferenta nu este chiar atat de mare cum am credea.
Linus a comparat cele 2 blocuri CPU conectate la un radiator standard cu 2 ventilatoare 120mm, iar rezultatele au fost destul de surprinzatore: la IDLE diferenta a fost neglijabila, iar la FULL LOAD diferenta a fost de numai 6 grade.

In legatura cu radiator, trebuie sa caut niste informatii exacte despre suprafete, dar la acest component se pare ca prefabricatele sunt foarte optimizate, deci ar fi foarte greu de facut ceva artizanal, cu performanta comparabila si costuri reduse. Voi reveni cu alte informatii si concluzii dupa ce gasesc informatii clare despre suprafetele radiatoarelor prefabricate.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu