NU te costa nimic in plus sa ajuti blogul, cumparand ce vrei prin linkurile de afiliere:
eMAG.ro, Cel.ro, PCGarage.ro, ALTEX.ro,
evoMAG.ro, Citgrup.ro, Interlink.ro, Flanco.ro, Vonino.ro, e-boda.ro, iHunt.ro, Utok.ro, Blackview.ro, G2A.com, Kinguin.net

Upgrade de la UPC Fiber Power 150 la 500

Planul original a fost sa renunt la internetul de la UPC, in favoarea unui abonament DIGI Fiberlink 300/100 la doar 29Lei, fiindca abonamentul vechi UPC de 150Mbps mergea destul de slab, mai ales din cauza vitezei de upload 6Mbps. Inca in decembrie 2015 am trimis o reclamatie despre acest lucru prin formularul on-line, pe situl UPC, iar in ianuarie m-au sunat sa "negociem".

Mi-au oferit urmatoarele servicii la 70Lei (TVA inclus) cu prelungirea contractului cu 2 ani, si am acceptat:


Asadar am primit internet mai bun (500Mbps/25Mbps), modem mai bun si pachetul SMART (cateva canale Viasat bonus) la doar 70 lei, in loc de 78, cat plateam inainte.


Cam asa arata reteaua noastra, optimizata pentru semnal cat mai puternic la modem (este conectat la splitter cu doar 1.5m cablu) si pentru eficienta, adica cat mai putine componente de retea (modem, router, switch ...etc.) cat mai ieftine.

Calculatorul principal PC1 (Haswell Celeron G1820/6GB/60GB SSD) este conectat direct la unul dintre porturile 1000Mbps al modemului, iar calculatorul PC2 (Celeron E3200/4GB/120GB SSD/Radeon 5450 1GB) este conectat la unul dintre porturile 100Mbps al routerului Huawei HG520b. Am primit acest modem/router Huawei de la Romtelecom pentru un abonament ClickNet 2Mbps/1Mbps cu port WAN ADSL, 4 porturi LAN 10/100 si Wi-fi B/G 54Mbps, insa eu il folosesc numai ca access point (server DHCP dezactivat), legand portul LAN la portul LAN al modemului UPC. Astfel toate calculatoarele si telefoanele conectate la ambele echipamente sunt in acelasi retea.


Calculatorul PC1 poate folosi cat de cat viteza maxima, cel putin in testul de viteza... daca ai fost atent la video, utilizarea procesorului ajunge foarte aproape de 100%, cand viteza de transfer trece de 500Mbps.

Calculatorul PC2 are procesor mai vechi, cam de 2X mai slab. In testul de viteza abia poate atinge 300Mbps (conectat la port Gigabit), deci am decis sa-l conectez doar la port 100Mbps, prin care primeste aproximativ 70Mbps, conform testului. Aceasta limita nu reprezinta o problema, deoarece calculatorul PC2 este folosit doar pentru Facebook, Youtube, filme on-line, Horizon.tv si World of Warcraft.

UPDATE/CORECTIE: se pare ca limita de viteza la 70Mbps a fost cauzat de o defectiune la reteaua UPC si/sau la modem, destul de ciudat. Ieri cam 4 ore am stat fara semnal (la tot: TV, TEL, NET), dupa care am resetat modemul si totul a revenit la normal. Prin retea UTP 100Mbps testul de viteza arata in jur de 92Mbps la internet, cum este si firesc.

Conexiunea Wi-fi al ruterului Huawei EchoLife HG520b este destul de solida. In acelasi camera atinge 21Mbps download si 25Mbps upload, iar peste un perete de 30cm grosime (caramida solida) viteza sta in jur de 15Mbps. Am incercat sa-i montez o antena externa, mai puternica, insa nu a ajutat mult, deoarece viteza maxima tot la 25Mbps a ramas pe download cat si pe upload (inclusiv peste 1 perete). Cred ca asta-i limita reala al standardului G 54Mbps.


Modemul Huawei EchoLife HG520b are o mufa interna pentru antena, la care se poate conecta un prelungitor cu mufa spre exteriorul carcasei.


La mufa externa se conecteaza orice antena Wi-fi detasabila.


In concluzie, aceasta configuratie este cea optima pentru mine. Pot sa uploadez de pe orice calculator sau telefon cu 25Mbps, iar viteza de download este bine distribuita pentru fiecare echipament, conform necesitatilor. Modemul Huawei EchoLife HG520b valoreaza cam 20 lei, dar functioneaza mai stabil decat un Access Point ieftin (de peste 60lei). In viitor probabil il voi schimba cu un router Gigabit (minim 180Lei), sau voi instala in plus un switch Gigabit cu 5 porturi (aprox 60Lei), la care voi putea conecta mai multe calculatoare pentru a accesa latimea de banda de 500Mbps al abonamentului de internet.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu