NU te costa nimic in plus sa ajuti blogul, cumparand orice prin linkurile de afiliere:
eMAG.ro, Cel.ro, PCGarage.ro, ALTEX.ro,
evoMAG.ro, Citgrup.ro, Interlink.ro, Flanco.ro, Vonino.ro, e-boda.ro, iHunt.ro, Utok.ro, Blackview.ro, G2A.com, Kinguin.net

Procesoarele Haswell LGA1150 Desktop si Laptop - explicate

Am ales generatia Haswell pentru ca a fost lansata demult, si stim cam tot ce trebuie stiut despre aceste procesoare 22nm. Mai jos, am ilustrat cele mai importante componente al procesoarelor Intel Haswell Core i7-4700:

Core i7
Pe scurt, nucleele C1/C2/C3/C4 au cache L1 si L2 proprii, iar cache-ul de 8MB L3 este folosit in comun de toate nucleele, in functie de nevoile fiecaruia. Thread-urile T1/T2, T3/T4, T5/T6 si T7/T8 folosesc cate-un nucleu, iar impartirea in thread-uri este virtuala, deoarece numarul tranzistoarelor (componenteleor hardware) in procesor este acelasi ca la procesoarele Core i5, care nu are HyperThreading. Toate procesoarele Core i7-4700 Haswell au si TurboBoost.

Toate procesoarele Intel Core i7 4700 au acelasi iGPU (procesor grafic integrat) cu 20 unitati paralele, cu exceptia modelelor "R", care au de 2X mai multe unitati de procesare grafica paralele si un cip de memorie eDRAM, sub acelasi capac metalic.

Controlerul de memorie este exact la fel in toate procesoarele Core i7/i5/i3/Celeron/Pentium, doar frecventa variaza un pic: 1333MHz - Celeron-Pentium si 1600MHz - Core i3-i5-i7.

Cum am spus, procesoarele Core i5-4400/4500/4600 arata la fel ca cele i7, au acelasi numar de tranzistoare, dar HyperThreading este dezactivat, si ruleaza la frecvente putin mai mici. Deasemenea sunt cateva modele "R" cu iGPU dublu si memorie eDRAM sub capac.

Core i5
Procesoarele Intel Haswell Core i3 arata putin altfel, deoarece au numai 2 nuclee/4 thread-uri, si nu exista modele "R", ci doar cateva modele cu iGPU putin mai lent si mult mai eficient, decat in procesoarele Core i5 si i7. Toate procesoarele Core i5 Haswell au TurboBoost activat.

Core i3
In afara de iGPU mai slab, unele modele, Core i3-4100 au si cache-ul L3 taiat la 3MB, insa modelele Core i3-4300 au 4MB.

Celeron Pentium
Procesoarele Celeron G1800 si Pentium G3000 au doar 2 nuclee, fara HyperThreading, la frecvente reduse fata de Core i3. Celeroanele si Pentiumurile mai slabe au 2MB cache L3, iar Pentiumurile mai scumpe au 3MB.

Deasemenea si procesorul grafic este taiat la jumatate, doar 10 unitati paralele au toate procesoarele Celeron si Pentium din generatia Haswell.

Procesoarele Haswell Mobile-Laptop au exact acelasi structura ca procesoarele desktop, cu o singura diferenta majora: toate modelele Core i3, i5 si modelele Core i7 din categoria "U" (ultra low voltage) au doar 2 nuclee + HyperThreading. Core i5 si i7 au TurboBoost activat. Numai procesoarele Core i7 non-"U" au 4 nuclee (si HyperThreading).

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu