NU te costa nimic in plus sa ajuti blogul, cumparand orice prin linkurile de afiliere:
eMAG.ro, Cel.ro, PCGarage.ro, ALTEX.ro,
evoMAG.ro, Citgrup.ro, Interlink.ro, Flanco.ro, Vonino.ro, e-boda.ro, iHunt.ro, Utok.ro, Blackview.ro, G2A.com, Kinguin.net

Produse interesante la samwise.ro

Piata romaneasca de hardware second hand este plina de paraziti. Aceste firme parazit cumpara practic deseuri PC la pret de nimic si le vand cu putin peste pretul pietei. Din fericire sunt si cateva exceptii, ca Samwise.ro, cu preturi mai rezonabile.

Mai intai sa va dau un exemplu negativ. Daca va uitati la laptopuri, sisteme desktop, monitoare si componente veti constata ca nu au nimic in promotie (reala) niciodata, adica aproape orice produs de pe site este mai ieftin la celelalte magazine (samwise, citgrup, interlink ...etc.).

Cea mai utila categorie de produse la samwise (dupa parerea mea) este intre "componente calculator" si se numeste kit-uri. Aici gasesti placi de baza cu procesor si cooler, eventual si rami, cu care poti reconditiona un calculator vechi si/sau defect la un pret foarte accesibil. De exemplu un procesor Core 2 Duo E7400 cu placa de baza si cooler costa 88Lei, la care mai trebuie sa adaugi minim 4GB RAM din sistemul vechi/defect (sau de la Samwise) si obtii un calculator Windows 10 PRO ready!
NOTA: gasesti licente Windows 10 PRO pe situl Kinguin la aproximativ 26EURO (117Lei + TVA).

Aceasta placa de baza nu are slot pentru placa video, de aceea este atat de ieftina, dar pentru home/office se poate folosi asa cum este, cu placa video integrata.

O alegere mai solida ar fi un procesor Intel Core 2 Quad cu placa de baza, care are slot PCI-Express x16 pentru placa video. Costa sub 300Lei si ofera o performanta destul de buna chiar si in unele jocuri noi, daca completezi configuratia cu o placa video de aprox. 500Lei, adica un nVidia Geforce GTX 750Ti sau AMD Radeon RX 460.


Cel mai bun Kit (in momentul scrierii) este si cel mai scump, insa acesta contine un procesor Intel Sandy Bridge 32nm Core i3-2100 Dual Core + Hyperthreading, care obtine peste 3600 puncte Passmark si consuma doar max. 65W energie. Cu acest procesor (+ placa de baza) putem rula majoritatea aplicatiilor noi, inclusiv un pic de editare foto/video HD, daca-i oferim cel putin 8GB memorie DDR3 (placa are 4 sloturi pentru max. 32GB total).


Din cand in cand mai apar si procesoare rare pe site, cum ar fi un Core i5-2500 Sandy Bridge, cu care se poate upgrada un calculator Celeron G500, Pentium G800 sau Core i3-2100 la nivel de gaming PC mediu. Core i5-2500 obtine 6200 puncte passmark, adica este foarte aproape de cel mai nou Core i5-6400 Skylake, care obtine 6587 puncte.

Pentru cei care-si doresc un calculator mic si eficient, eventual cu placa video low profile (inaltime redusa), recomand carcase mATX cu surse 250W 80+, care sunt ridicol de ieftine la samwise.ro.


Cam asa arata. Au loc pentru placa de baza mATX destul de lunga, suporta pana la 4 placi de expansiune, insa coolerul procesorului este limitat la aprox 6-7cm inaltime (depinde de modelul exact al carcasei). Coolerul stock Intel, cat si AMD, incap fara nicio problema.

Considerand faptul ca racirea carcasei se realizeaza cu ajutorul unui singur ventilator 8cm, nu este indicat sa instalam procesor cu TDP mai mare decat 65W si/sau placa video cu TDP mai mare decat 50W. Desi teoretic sursa ar putea alimenta procesor 95W si placa video 150W, din punct de vedere termic nu prea ies socotelile cu asemenea componente, cu consum inalt.

NOTA: Aceasta postare nu este sponsorizata de Samwise.ro. Castig comisioane doar din comenzile facute prin celelalte linkuri de afiliere (PcMadd, eMAG, PCGarage, Kinguin...etc.).

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu