NU te costa nimic in plus sa ajuti blogul, cumparand ce vrei prin linkurile de afiliere:
eMAG.ro, Cel.ro, PCGarage.ro, ALTEX.ro,
evoMAG.ro, Citgrup.ro, Interlink.ro, Flanco.ro, Vonino.ro, e-boda.ro, iHunt.ro, Utok.ro, Blackview.ro, G2A.com, Kinguin.net

AMD Ryzen 8 core / 16 thread

AMD nu a lansat procesoare noi in ultimii 5 ani, facand doar imbunatatiri minime la familia FX bulldozer. In paralel insa, lucra intens la o platforma noua, numita Zen, care nu are nimic in comun cu vechile platforme. Pe 13. decembrie, AMD a tinut o prezentare in fata jurnalistilor, si a dezvaluit aproape toate detaliile relevante despre noua platforma, care va fi lansata in mai multe valuri, incepand cu procesoare de top in Ianuarie 2017.


Modelul de top Ryzen va avea 8 nuclee, impartite in 16 thread-uri cu SMT (simultaneous multi threading), foarte similar cu Intel Hyperthreading. Ajutat de 16MB L3 cache si 4MB L2 cache, ruland la 3.4GHz, cu racire de nivel mediu, procesorul Ryzen bate un Intel Core i7-6900K setat la acelasi frecventa, in acelasi timp consumand mai putina energie... cu un procent nesemnificativ.


Pe scurt, AMD Ryzen foloseste un fel de Turbo Boost, care controleaza frecventele si curentul independent in sute de subsectiuni al procesorului, facandu-l foarte eficient. Aceste tehnologii insumate se numesc AMD SenseMI, si lucreaza inlusiv in directia cealalta, overclockand unul sau mai multe nuclee, cand temperatura si cunsumul de energie permit acest lucru. Ca o consecinta, overclockerii nu vor trebui sa faca altceva, decat sa-si instaleze un cooler cat mai performant, pentru a obtine viteze mai bune automat. In principiu producatorii de placi de baza vor implementa si moduri de overclocking manual, insa inca nu stim nimic despre aceste softuri sau optiuni in BIOS/UEFI.

Despre pret inca nu se aude nimic oficial, in afara de speculatiile facute de WCCFTECH, care suna destul de realiste, adica 500USD pentru modelul de top 8c/16t 3.4GHz pare fezabil, daca ne gandim la profitul de aprox. 60% cu care lucreaza Intel ... AMD ar ramane cu minim 10% profit... 500 USD Ryzen vs. 1000 USD Skylake Core i7-6900K ...


La evenimentul AMD a fost prezent si un sistem cu placa video VEGA 10, care aparent bate un GTX 1080 in rezolutie 4K cat si in VR. Ca test au ales jocul DOOM, care rula in rezolutie 4K la peste 70FPS (cu FreeSync). Din pacate aceasta placa video inca este departe de lansare, cipul VEGA mai intai o sa apara in servere si statii de lucru profesionale.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu