NU te costa nimic in plus sa ajuti blogul, cumparand ce vrei prin linkurile de afiliere:
eMAG.ro, Cel.ro, PCGarage.ro, ALTEX.ro,
evoMAG.ro, Citgrup.ro, Interlink.ro, Flanco.ro, Vonino.ro, e-boda.ro, iHunt.ro, Utok.ro, Blackview.ro, G2A.com, Kinguin.net

Au aparut primele teste RyZen

Pe 13. Decembrie jurnalistii au primit o gustare din generatia de procesoare AMD Zen, insa testele au fost destul de bine alese, pentru a maximiza rezultatele. Azi insa WCCFTECH a publicat un review aparent independent, cu mai multe teste, care arata o imbunatatire de performanta de 46% fata de AMD FX-8370 si o scadere al consumului la 93 Watti (de la 125-220W al generatiei Bulldozer).


Rezultatele testelor par reale, daca ne bazam pe toate informatiile dezvaluite deja de AMD, adica specificatiile modelului de top RyZen 8core/16thread sunt mai bune decat al procesorului Intel Core i7-6900K, cu exceptia unui singur capitol: controlerul de memorie este doar dual channel vs. quad channel. In consecinta AMD RyZen poate fi mai rapid decat Intel in anumite jocuri si aplicatii, insa semnificativ mai slab unde conteaza mai mult viteza memoriei.

Procesorul AMD RyZen 8-core se pare ca este pozitionat exact ca placa video AMD Radeon RX 480, adica la un pret absolut accesibil si performanta ce se apropie de modelul de top nVidia GTX 1080 in anumite situatii.

Personal cred ca AMD va avea succes cu RyZen acolo unde conteaza, in sectoarele de mainstream si gaming, iar entuziastii (o parte destul de mica al clientelei) cel mai probabil vor ramane cu Intel inca o runda, sau vor astepta procesoarele de server AMD, numite Naples, care vor avea pana la 32 nuclee si controler de memorie cu pana la 8 canale.


Asa arata insumarea rezultatelor de performanta in aplicatii. Aparent AMD Ryzen bate un Core i7-6800K, care are doar 6 nuclee + HyperThreading, insa apartine platformei LGA 2011, conceput pentru profesionisti si entuziasti.


La jocuri procesorul RyZen este un pic mai slab decat un Core i5-6600K, ceea ce este un pic ingrijorator. O explicatie poate fi ca driverele si softurile inca nu sunt optimizate, nici macar pregatite pentru lansare, SAU pur si simplu frecventele mai mici la procesoarele 8-core decat la quad core sunt responsabile. Daca si la acest capitol vom vedea imbunatatiri semnificative, atunci AMD RyZen are toate sansele sa devina cipul favorit al gamerilor, cat si al profesionistilor (avand foarte multe thread-uri comparat cu procesoarele Core i5).

Am primit o stire si despre Intel, dupa dezvaluirilor legate de AMD. Conform surselor in 2019 Intel va abandona arhitectura curenta Intel Core x86, pentru a regandi procesorul pe baza principiilor folosite deja de AMD in familia RyZen. Aceasta stire combinata cu faptul ca Intel a licentiat deja tehnologii AMD Radeon pentru procesorul grafic integrat, ne arata ca AMD va fi exemplul de urmat in urmatorii ani.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu