NU te costa nimic in plus sa ajuti blogul, cumparand ce vrei prin linkurile de afiliere:
eMAG.ro, Cel.ro, PCGarage.ro, ALTEX.ro,
evoMAG.ro, Citgrup.ro, Interlink.ro, Flanco.ro, Vonino.ro, e-boda.ro, iHunt.ro, Utok.ro, Blackview.ro, G2A.com, Kinguin.net

Cine este Elon Musk si de ce iti pasa?

Elon Musk s-a nascut in 1971 in Africa de Sud, insa s-a mutat in Canada, apoi in SUA, cand a implinit 18 ani. Astfel a scapat de serviciul militar obligatoriu din Africa si a putut sa-si continue studiile in SUA.


Cariera lui Musk a inceput cand era mic. A programat un joc numit Blastar pe calculator Commodore si l-a vandut unui ziar IT la aprox. 500 USD. Au urmat cateva esecuri partiale sau totale, insa in SUA a creat si vandut companiile Zip2 si Paypal, dupa care a ramas cu o avere de 180 milioane de dolari.
Cu acesti bani a creat companiile SpaceX, Tesla Motors si Solar City, care produc rachete spatiale, masini electrice si panouri solare. Deasemenea a inceput proiectele Hyperloop si OpenAI, care vor oferi solutii pentru inca doua probleme esentiale ale lumii moderne.

Compania SpaceX a inceput cu 3 lansari esuate, insa a patra lansare a reusit si au urmat multe lansari de satelit in orbita, cat si transporturi de aprovizionare al ISS (International Space Station). Desi aceste misiuni erau farte importante si au fost realizate cu costuri simnificativ reduse, fata de ofertele competitorilor, cel mai spectaculos moment a fost cand au recuperat racheta principala, executand o aterizare controlata pe vaporul drona denumit "Of course I still love you".


Imediat dupa aterizare Musk a postat pe Twitter acest clip, cu melodia extrem de potrivita.
Ca sa rezum cele intamplate: racheta Falcon 9 a livrat peste 3 tone de provizii pentru ISS, dupa care s-a intors si a aterizat pe drona in mijlocul oceanului, fara interventie din partea echipei tehnice, bazandu-se doar pe coordonatele GPS. Am mentionat ca racheta masoara peste 41m in lungime, ca un bloc de 15 etaje?
Pana azi SpaceX a recuperat 7 rachete si in curand vor refolosi una, dupa teste adecvate bineinteles. Daca nu vor fi probleme, compania va economisi zeci de milioane de dolari (costul rachetei principale de tip Falcon 9) la fiecare re-lansare.


Tesla Motors a inceput sa produca/asambleze (manual) masina electrica Tesla Roadster, prima masina sport cu motor electric si acumulator Li-ion, in 2008. Proiectarea a durat 5 ani (2003-2008), iar linia de productie a reusit sa scoata putin peste 2400 masini. In final echipa de ingineri a reusit sa schimbe perceptia negativa al publicului despre masinile electrice, cu specificatiile:
 • autonomie de 400km
 • acceleratie 0-100km/h in 3.7 secunde
 • 288cp - fara schimbator de viteza
 • incarcare acasa (sau la statie) cu pana la 16.8kW (70A 240V)
Dupa ce au devenit credibili cu masina Tesla Roadster, compania a inceput sa proiecteze o masina noua, regandita de la zero pentru a fi 100% electrica, nimic ca Tesla Roadster, care a fost practic doar o masina pe benzina cu sistemul de propulsie inlocuit.


Asa arata partea esentiala al masinii Tesla Model S, adica bateria sub podea si motorul intre roti. Pe aceasta baza au creat ceva atractiv si eficient (doar 0.24 coeficient de rezistenta).


In acest moment cea mai scumpa configuratie Tesla Model S P100DL include:
 • baterie 100kWh = autonomie 613km
 • motor fata + motor spate = AWD 4x4 = 741cp
 • acceleratie 0-100km/h sub 2.4 secunde
 • 5 locuri pentru adulti + optional 2 pentru copii, orientare spre spate
 • suspensie pneumatica ajustabila
Pe acelasi structura, au lansat si un SUV electric, putin mai inalt si mai lent la accelerare (0-100km/h in 3.1 secunde), insa i-au adaugat suport pentru remorca (pana la 2300kg) si niste usi de tip "falcon wing".


Tesla Model X poate fi configurat cu pana la 7 locuri si are o autonomie de pana la 565km (cu bateria 100kWh) sau pana la 417km (cu bateria mai ieftina, de doar 75kWh).

Compania Tesla mai produce si baterii pentru uz casnic si industrial. Se pot folosi cu sau fara sisteme fotovoltaice, incarcand-le cand energia este ieftina (din retea in timpul noptii sau din panouri solare in timpul zilei) si descarcandu-le cand avem nevoie de energie. Cel mai nou sistem Tesla Powerwall 2 are capacitate utilizabila de 13.5kWh la un consum de maxim 7kW peak /  5kW sustinut. In principiu aceasta baterie poate alimenta o casa (sau apartament) medie timp de 2 zile. In cazul cladirilor mai mari, se pot interconecta in acelasi sistem automatizat pana la 9 baterii Powerwall 2.

Captura de pe situl Tesla.com (click pentru marire)
Compania Solar City a fost fondata de Elon Musk ca o entitate separata, insa recent a devenit parte al companiei Tesla si incepe sa fabrice panouri solare foarte ieftine, inovative. (Inainte de unire s-au ocupat doar de finantarea si instalarea sistemelor solare, achizitionate de la alti producatori).


Cam asta a fost istoria companiilor lui Musk, iar in viitorul apropiat, adica in 2017-2018, SpaceX va lansa peste 4000 sateliti (de productie proprie) pentru a oferi internet Gigabit oriunde pe glob, iar Tesla va lansa cea mai ieftina masina electrica Tesla, la doar 35.000 USD (fara reducerile de taxe), Tesla Model 3.


Tesla Model 3 va fi o masina extrem de importanta pentru companie, dar si pentru noi toti, deoarece va fi prima masina electrica ieftina fara compromisuri. La pretul de baza vei primi:
 • autonomie de 350km
 • hardware autopilot (8 camere video, sonar si radar) cu Active Safety (Autopilot se poate activa oricand contra cost, prin update OTA)
 • accelerare 0-100km/h sub 6 secunde
 • acces la statiile de incarcare Supercharger, ceea ce inseamna 0-80% in 20 minute
Compania SpaceX mai are un scop major, insa nu pe termen scurt. Elon Musk vrea sa colonizeze planeta Marte. Cel mai probabil va incepe in 2022 cu trimiterea unor roboti (cu racheta Falcon Heavy), care vor pregati conditiile minime de supravietuire pentru cateva persoane, si vor produce combustibil pentru un drum inapoi pe Pamant. Cand pregatirile vor fi gata pe Marte, SpaceX va trimite si astronauti.Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu