NU te costa nimic in plus sa ajuti blogul, cumparand ce vrei prin linkurile de afiliere:
eMAG.ro, Cel.ro, PCGarage.ro, ALTEX.ro,
evoMAG.ro, Citgrup.ro, Interlink.ro, Flanco.ro, Vonino.ro, e-boda.ro, iHunt.ro, Utok.ro, Blackview.ro, G2A.com, Kinguin.net

UPGRADE: Celeron G1820 la Athlon X4 845

Timp de aproape 4 ani am folosit un calculator cu procesor Intel Haswell Celeron G1820, 8GB DDR3, ATI Radeon 5550 512MB GDDR5, 60GB SSD, 320GB HDD 2.5". Am fost atat de multumit de el, incat am inlocuit placa de baza si procesorul cu componente identice, cand s-au stins din viata.


Cu aprox 1 luna in urma insa am decis ca e timpul sa fac un upgrade, vazand ofertele atractive la ALTEX.ro:
Asadar upgrade-ul m-a costat 375Lei, din care am recuperat 250Lei, prin vanzarea componentelor vechi. Memoriile 2 x 4GB DDR3-1600MHz Kingston low profile, SSD-ul 60GB Kingston, HDD-ul 2.5" 320GB WD Blue si placa video ATI Radeon HD 5550 au fost transferate fara probleme, insa am avut si o surpriza neplacuta, legata de licenta Windows.

Cum am povestit mai demult, am cumparat o licenta Windows 10 PRO OEM in 2016, nu RETAIL, ci de pe piata secundara, adica Kinguin.net, unde codul m-a costat sub 100Lei (~150Lei in momentul de fata). Asadar licenta, fiind de tip OEM, a fost legata de componentele vechi si nu a vrut sa se activeze pe noul sistem.

Am incercat o reinstalare, scoaterea si re-adaugirea la contul Microsoft, dar n-a functionat nimic, nici macar call centerul automatizat (mi-a spus robotul ca nu am voie sa-l sun de pe numarul DIGI). Intr-un moment inspirat, am decis sa incerc calea oficiala, adica text chat on-line in contul meu Microsoft, fiind un client platitor.


In primul pas robotul chat m-a intrebat ce problema am, dupa aceea am putut alege sa intru in contact cu un agent, persoana reala. Agentul m-a intrebat ce cod de serie am, a verificat daca este valid, dupa aceea a procedat sa-mi ceara numerele de instalare, care pot fi obtinute din sectiunea Ativation - activate by phone. I-am transmis numerele, mi-a trimis un cod inapoi, am introdus codul si totul s-a deblocat instant. La system properties a aparut "windows is activated" si am incheiat sesiunea de suport cu "problema rezolvata din prima incercare". A fost prima mea experienta cu Microsoft Support Service si trebuie sa spun ca am ramas placut surprins.

De atunci sistemul PC nou functioneaza fara probleme. Poate rula un video 720@60p pe un ecran si DOTA 2 pe celalalt ecran (cu a doua cea mai slaba setare de grafica).

Daca am doar DOTA 2 pornit si pe celalalt ecran doar Facebook si alte situri mai mult sau mai putin statice, atunci procesorul este folosit in jur de 60%, timp ce procesorul vechi in acelasi conditii statea la 95-100% tot timpul. Practic performanta procesorului a crescut de 2X, de la ~2700 puncte Passmark la ~5400.


Desi procesorul AMD Athlon X4 845 nu este recunoscut ca un Quad Core adevarat, sunt foarte multumit de el, mai ales la pretul mentionat. Am aceeasi senzatie ca in urma cu ~10 ani, cand am trecut de la procesor single core la dual core.

Recomand componentele pentru cei care vor sa faca un upgrade semnificativ de la dual core, fara sa-si cumpere memorie DDR4 si placa de baza scumpa. Cei care-si construiesc un PC nou, au optiuni mai bune si/sau mai scumpe: Skylake sau RyZen.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu