NU te costa nimic in plus sa ajuti blogul, cumparand ce vrei prin linkurile de afiliere:
eMAG.ro, Cel.ro, PCGarage.ro, ALTEX.ro,
evoMAG.ro, Citgrup.ro, Interlink.ro, Flanco.ro, Vonino.ro, e-boda.ro, iHunt.ro, Utok.ro, Blackview.ro, G2A.com, Kinguin.net

Bjorn Nyland - informatii noi despre incident

In primul rand masina Tesla Model X P90DL se pare ca are un bug in sistemul de operare, care nu a permis deblocarea franei de parcare in mod normal. Bjorn a fost atentionat ulterior de un fan, ca butonul virtual TOW MODE functioneaza doar daca apesi ON si OFF la un anumit interval.


Asadar daca Bjorn stia de acest bug, ar fi intarziat doar 30 minute, si nu l-ar fi costat nimic tractarea de catre fanul din zona, care a venit cu un microbuz VW.

Pentru a afla mai multe informatii despre comportamentul ciudat al masinii, Bjorn a apelat la un cititor de date prin portul de comunicare al masinii.


Cel mai important lucru ce au aflat este ca modulele sunt extrem de bine calibrate, adica diferenta maxima intre module este de 0.006V. Aceasta diferenta este absolut neglijabila, deci nu bateria a cauzat incidentul.

Au mai aflat ca modul de utilizare extrema, conducand in Novegia cu remorca, pana acum a rezultat intr-o eficienta de 89%, adica numai 11% din energia incarcata a fost pierduta sub forma de caldura. Destul de impresionant, daca-l comparam cu masinile clasice sau cu masinile electrice cu tehnologie inferioara (Leaf, eGolf, eUP, Zoe ...etc.).

Din aceasta pierdere de 11% face parte si procedura de echilibrare al modulelor, ceea ce se face in mod automat, nu foarte frecvent, prin golirea modulelor pana la nivelul celui mai putin incarcat modul.

Pana la urma incidentul cel mai probabil s-a intamplat din cauza ca Bjorn nu goleste bateria pana la zero niciodata, iar sistemul de management al bateriei "uita" unde este exact punctul minim acceptabil. Pentru a corecta indicatorul de energie, Bjorn ar trebui sa incarce la 100% si sa goleasca la 0% bateria de cateva ori, insa nu va face acest lucru, deoarece o asemenea procedura afecteaza grav durata de viata al bateriei.

Pentru a preintampina un eveniment asemanator in viitor, se pare ca cea mai buna solutie este sa monitorizezi limitarea pe consum, iar cand ajunge la 100kW (cel mai mic nivel), du-te la cea mai apropiata statie de incarcare de orice fel. Bateria Tesla poate livra pana la 420kW de energie in mod normal. Limitarea la 200kW apare la supraincalzire, iar la 100kW cand bateria este aproape goala.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu