NU te costa nimic in plus sa ajuti blogul, cumparand ce vrei prin linkurile de afiliere:
eMAG.ro, Cel.ro, PCGarage.ro, ALTEX.ro,
evoMAG.ro, Citgrup.ro, Interlink.ro, Flanco.ro, Vonino.ro, e-boda.ro, iHunt.ro, Utok.ro, Blackview.ro, G2A.com, Kinguin.net

Tesla nu va avea niciodata incarcatoare alimentate din energie regenerabila

Nu mai pot sa rad cand cineva din industria auto spune ca nu exista inca infrastructura pentru a folosi masini electrice la fel de usor, ca pe cele clasice. Este un argument fals, deoarece cea mai importanta parte al infrastructurii exista:
  • drumuri si autostrazi
  • retea de energie electrica
  • parcari
"Crearea infrastructurii" pentru masini electrice consta doar in instalarea unor statii de incarcare ... unde?
  • in parcari, 
  • la benzinarii 
  • pe stalpuri de iluminat stradal

Statiile de incarcare rapida DC costa cel mai mult, cam 20.000 EURO bucata, insa deobicei vin cu o garantie foarte generoasa si vor functiona zeci de ani, producand bani la fiecare incarcare. Aceste statii de incarcare pot fi instalate in parcari si benzinarii si trebuie conectate la reteaua de electricitate industriala.


Statiile de incarcare de putere mica ~5000W defapt sunt doar niste mufe ergonomice, durabile, si se conecteaza la reteaua electrica obisnuita de 240V AC. Aceste mufe se pot instala practic oriunde, insa necesita autorizatie de la furnizorul de electricitate, altfel pot destabiliza reteaua electrica din zona.

Daca energia este contorizata, atunci fiecare proprietar de EV trebuie sa-si cumpere un cablu cu contor, iar in cazul in care energia este oferita gratuit (sau e la tine acasa in garaj) este nevoie doar de un cablu potrivit.

TESLA SUPERCHARGER si MEGACHARGER

Tesla este un caz mai special, deoarece de la bun inceput au vrut sa aiba statii de incarcare, la care alte masini electrice nu au acces. Au investit foarte multi bani, sute de milioane de dolari, pentru a avea parcari proprii cu incarcator rapid la fiecare slot.


Asa arata o statie Tesla Supercharger ... deobicei are intre 4 si 50 locuri, care pot fi folosite simultan.

Elon Musk a vrut sa foloseasca panouri fotovoltaice pentru statii, de la bun inceput, insa nu avea sens financiar si nici din punct de vedere tehnic.

Dupa ce jurnalistii rautaciosi l-au hartuit la fiecare conferinta de presa timp de mai multi ani, Musk a decis sa cumpere energie regenerabila pentru toate firmele sale (SpaceX, Tesla, The Boring Company). Da, a fost atat de simplu: cateva contracte semnate cu tarife putin mai mari

Aceasta procedura a functionat in "sectorul casnic", insa la camioanele Tesla Semi vor folosi o alta metoda, deoarece vor trebui sa garanteze un pret de 7centi/kWh peste tot in lume, in cantitati uriase, pentru toate camioanele vandute.

Statiile de incarcare Supercharger pentru masinile mici necesita destul de multa energie, insa in majoritatea timpului nu sunt folosite, iar puterea maxima este de 135kW (impartita intre 2 masini).

Portul de incarcare pe Tesla Semi Truck
Statiile Tesla Megacharger vor incarca 400 mile in acumulator in doar 30 minute, ceea ce inseamna 800kWh in 30 minute ... adica putere maxima de ~1600kW (de aici vine numele MEGAcharger - va livra 1.6MegaWatti). Aceste cifre nu sunt deloc prietenoase cu infrastructura electrica actuala nicaieri in lume, mai ales daca ne gandim la faptul ca companiile transportatoare au logistica perfectionata, deci statiile de incarcare vor fi folosite aproape non-stop.

DA, si statiile megacharger vor fi alimentate de energie regenerabila, DAR din surse proprii, adica din panouri fotovoltaice Tesla. Aceasta este singura solutie pentru a garanta pretul de 7centi/kWh, adica 56USD/400mile.

NU, panourile solare nu vor fi in apropierea statiilor de incarcare. Cel mai probabil Tesla va cumpara terenuri in zone ieftine si potrivite pentru panouri fotovoltaice (desert si alte zone nepopulate), va vinde energia furnizorilor de electricitate si o va cumpara inapoi in locurile dorite, unde vor fi statiile de incarcare.


DA, in multe locuri Tesla va trebui sa investeasca in infrastructura de electricitate, unde abia se tine in picioare fara camione si masini electrice, INSA nu este deloc o situatie proasta, deoarece astfel Tesla va intra pe piata energiei electrice si va oferi energie ieftina firmelor si populatiei (in viitorul mai indepartat).

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu