NU te costa nimic in plus sa ajuti blogul, cumparand ce vrei prin linkurile de afiliere:
eMAG.ro, Cel.ro, PCGarage.ro, ALTEX.ro,
evoMAG.ro, Citgrup.ro, Interlink.ro, Flanco.ro, Vonino.ro, e-boda.ro, iHunt.ro, Utok.ro, Blackview.ro, G2A.com, Kinguin.net

DIGI (RCS-RDS) mai bun decat UPC?

DA si NU. Primul meu internet prin cablu a fost de la Astral (cumparat ulterior de UPC). A costat 160 Lei pe luna si prindea viteze de 128Kbps/64kbps (down/up)... la primii 10GB, insa dupa aceea intra limitarea de banda (practic am fost trasferat pe un server mai aglomerat), unde mergea lent si niciodata cu peste 12KB/s (in loc de 16KB/s).


Azi nu mai exista limitarea traficului dupa o anumita cantitate, insa reteaua UPC este departe de a fi perfecta:
  • de fiecare data cand ploua, conexiunea se intrerupe si modemul trebuie resetat (noul Connect BOX)
  • dupa fiecare pana de curent, modemul trebuie resetat, apasand butonul reset cu un pix/scobitor timp de ~10 secunde. Dupa aceea modemul trebuie configurat de la zero (dureaza cam 5 minute)
  • daca il folosesti in Router Mode, atunci obligatoriu iti creaza reteaua Wi-fi "Wi-Free", care este folosit de altii, tu nu ai acces
  • serverele DNS furnizate de UPC de obicei sunt supraaglomerate. Siturile intra mai repede cu DNS de la Google 8.8.8.8 si 8.8.4.4
  • ...etc.
Cel mai mare dezavantaj dupa parerea mea este viteza de upload, care este limitata la 25Mbps la cel mai scump abonament de la UPC. Ca sa uploadez un clip video de 1 ora (8GB) pe Youtube dureaza cam o ora, iar in timpul uploadului vitezele de navigare cat si de download sunt afectate destul de simtitor.

In schimb serviciul de televiziune digitala este cea mai buna din tara, mai ales cu noul mediabox Horizon, care se conecteaza la orice tip de televizor si poti (re)vedea emisiunile din ultimele 7 zile (poti sari reclamele daca vrei). Are si cateva aplicatii utile, Youtube coming soon ...

Asadar voi pastra televiziunea digitala de la UPC, dar voi cere un mediabox Horizon in locul vechiturilor, care mereu se supraincalzesc (mai ales vara).


Am semnat deja contractul cu DIGI, pentru Internet Fiberlink 300/150, fara router Wi-fi. Cel mai probabil vor trage un cablu UTP/FTP de la cea mai aproapiata scara de bloc (sau direct de la infrastructura din canal?). Astfel scap de modemul UPC, care consuma maxim 30W energie (12V 2.5A) non-stop. Pot sa conectez cablul direct la PC sau la un router obisnuit, care insa consuma doar aprox. 5W.


Pretul total UPC+DIGI va fi exact ca la vechiul pachet de la UPC, care includea cateva gratuitati si 20% reducere la pretul final. Pasul 2 va fi instalarea telefoniei fixe de la DIGI (pentru batranii din casa), insa abonamentele existente nu sunt 100% potrivite pentru obiceiurile de comunicare, deci poate mai astept un pic sa apara o oferta noua.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu